onderprikkeling

21 sep Onderprikkeling is ook niet goed voor je brein

Onderprikkeling

Onderprikkeling is de tegenhanger van overprikkeling. Dat laatste lees je tegenwoordig te pas en te onpas.
Waar vroeger alleen de hoog sensitieve mensen snel last hadden van overprikkeling, is het nu een mode woord en lijden we er allemaal aan.
Maar onderprikkeling bestaat net zo goed en is vaak het gevolg van een te ver doorschietende balans. De balans waar je naar op zoek gaat op het moment dat je overprikkelt bent kan zo omslaan in onderprikkeling.
En dat is iets wat je brein ook niet wil. Onder stimulatie is voor niemand goed tenslotte.

 

Hoe voorkom je onderprikkeling

Onderprikkeling voorkom je vooral door er erg in te houden dat je afwisseling zoekt in je bezigheden.
Een voorbeeld is je vakantie. Ik ben erg voor de vakantie waarin je echt tot rust komt, dus afgelopen weken bracht ik door in de bossen. Het waren bossen waar je werkelijk niemand tegenkwam. Ik wandelde veel, fietste veel, lag heerlijk te lezen en te ontspannen.
Kortom, volledige rust na een druk jaar. Er was wel degelijk afwisseling tussen activiteit en ontspanning, maar tijdens de activiteit had ik niet veel interactie met anderen buiten mijn partner.

Dan kan het dus zijn je dat indut, dat je brein zo weinig nieuwe prikkels ervaart dat je uiteindelijk onderprikkeld bent.
In de eerste week was dat zeker nog niet het geval, maar langzamerhand leer je de omgeving kennen en hoef je niet meer zo na te denken over routes en weet je alles wel te vinden. Het is bekend en bezorgt je brein geen hoofdbrekens meer.
Naast dat je niemand ziet, kan dat dus zorgen voor weinig stimulans van je brein.
Voor even is dat helemaal niet erg, zo kan je brein volledig tot rust komen.
Als je zelf echter begint te merken dat het wel genoeg is zo met de rust, dan is het tijd voor weer wat nieuwe prikkels.
Wees er dus tijdig bij, voordat je brein inzakt en je je echt gaat vervelen en daar lusteloos van wordt. Daar word je namelijk alleen maar moeier van in plaats van uitgerust.

 

Het gaat wederom om balans

Zoek die balans bij jezelf en hou het vervolgens goed in de gaten.
Overprikkeling herkennen we redelijk snel bij ons zelf, maar voor onderprikkeling mag ook zeker aandacht zijn.
En dat hoeft niet alleen voor te komen tijdens je vakantie. Het kan ook zijn dat je je in een carrière bevindt die je eigenlijk met twee vingers in de neus doet en waar geen uitdaging meer ligt. Red flag! Zoek dan meteen naar wat extra uitdaging, hetzij in je baan, hetzij ernaast of zelfs helemaal in een nieuwe baan.
Doe je brein die onderprikkeling niet aan, dat is zonde.

Hoe ik het bij mezelf herken? Door meteen in de actie modus te schieten zodra ik terugkom van vakantie. Volop bewegen en volop afspraken maken met mensen. Ik ben een sociaal mens, maar loop nooit de deur plat, omdat ik ook heel goed op mezelf kan zijn.
Als ik na de vakantie sta te springen om afspraken met anderen, dan is dat een teken dat mijn brein toe is aan wat actie.
Precies dan is het de kunst toch die balans van in de vakantie te bewaren. De balans tussen rust en activiteit, want voor je het weet ligt overprikkeling alweer op de loer en juist dat was de reden dat ik toe was aan vakantie.
Zucht, het leven kan soms best ingewikkeld zijn.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie