koude training

20 nov Koude training, maar dan binnenshuis

Koude training

Koude training is hot en happening. Menigeen duikt tegenwoordig in een gracht of ijsbad gedurende de koudere maanden.
De koude douche is voor mij zelf ook al een tijdje favoriet, gewoon om mijn immuunsysteem en interne kacheltje te versterken.
Maar koude training binnenshuis ten tijden van een energiecrisis vind ik toch wel wennen.

Nog steeds staat bij ons de thermostaat niet aan om energie te besparen en tegelijkertijd aan het milieu te denken.
We hebben infraroodpanelen aan het plafond voor als we echt ergens gaan zitten.
Tot nu toe ging dat helemaal prima. Waar normaal de temperatuur standaard op 21,5 graad stond, werd het nu steeds een graadje kouder.
En zoals dat ook met koude training gaat, je went er geleidelijk aan.
Eerst was 18 graden fris, nu vind je het behaaglijk. Tenminste, zo werkt het voor mij. En de kachel aan op de plaatsen waar je zit is natuurlijk niet iets nieuws. Zo ging het vroeger altijd, alle vertrekken waren steenkoud, behalve degene waar de haard brandde.
Het is gewoon een kwestie van wennen.

Koude training in november is al meer een uitdaging

Nu het echt wat frisser begint te worden, overdag in de zon nog steeds 15 graden dus waar hebben we het eigenlijk over, wordt het meer wennen dan voorheen.
De koude slaapkamer vind ik heerlijk. Daar was al nooit een kachel aan, maar nu ook de rest van het huis een stuk kouder is, gaat mijn nachtrust met sprongen vooruit.
Geen probleem ook om ‘s ochtends een koude badkamer in te springen. Juist goed voor je lijf om die wisselende temperaturen te ervaren.

Maar dan…..
Ontbijten in een keuken waar het 16 graden is, vind ik wel een dingetje.
Aan de andere kant vind ik dat we echt niet mogen klagen, de mensen in Oekraïne hebben niets. Geen gas, geen water en echt alleen maar kou en ook nog eens honger.
Dus zet ik voor die korte momenten toch maar geen verwarmend element aan. Wel ontbijt ik wat sneller en drink wat meer warm water om vervolgens snel op de fiets te springen.
Daar word je tenslotte weer lekker warm van.

Thuis komen in een koud huis is ook best even wennen. Normaal kwam de comfortabele warmte je al tegemoet. Nu is het eerst het paneel opwarmen voordat je het gaat voelen.
Natuurlijk kan je dit op afstand regelen en je huis eventueel vast voorverwarmen, maar laten we dat vooral voor de echte kou bewaren.
Voor nu is het wat mij betreft nog steeds koude training, dat wil zeggen dat mijn lijf en leden er langzaam aan moeten gaan wennen.
Gewoon even doorbijten dus.

Voordelen

De voordelen zijn er namelijk ook. Door koude training gaat je verbranding ook wat harder.
Je hebt immers meer energie nodig om warm te blijven. Kortom, ook door koude training in huis word je bruine vet geactiveerd en zou er wat gewichtsverlies kunnen ontstaan.

Daarnaast is het goed voor je immuunsysteem om te leren omgaan met koudere temperaturen. Je wilskracht kun je er ook nog eens mee trainen door echt die kachel nog niet aan te zetten als het niet echt noodzakelijk is. Het wordt een soort sport om zoveel mogelijk te besparen. Je gaat bewuster nadenken of iets wel echt nodig is.
En nee, over het algemeen hoef ik het niet behaaglijk warm te hebben, het grootste gedeelte van de dag ben ik of niet thuis of in huis in beweging. Dan houd je lichaam zichzelf wel warm.

Voor nu is het nog steeds doorzetten en langzamerhand wennen aan lagere temperaturen.
Want uiteindelijk waren we gewoon enorm verwend met huizen van 21 graden.
Terwijl het voor je lichaam en geest echt beter is om het niet altijd zo comfortabel te hebben.
Zo heeft elk nadeel zijn voordeel en ga ik lekker door met koude training, ook al voelt het soms net wat minder prettig.

Geen reactie's

Geef een reactie