Havermout

03 mrt Havermout, doe er je voordeel mee

Havermout

Havermout is een heel gezond voedingsmiddel.
Het is een graansoort gemaakt van geplette en geknipte haverkorrels.
Niet te verwarren met havervlokken, deze bestaan uit ongeknipte haverkorrels.

Havermout is prima te combineren met allerlei voedingsmiddelen. Veel mensen eten het met melk, maar ook met water kun je er een nog gezonder ontbijt van maken.
Allerlei soorten fruit smaken prima door dit ontbijt en je kunt ook variëren met honing, chocola, kaneel en noten.
Kortom, je kunt het zo gezond en voedzaam maken als je zelf wilt.
Daarnaast heeft havermout nog andere voordelen.

 

De voordelen van havermout

  • Havermout is voedzaam en daarom is het een uitstekende basis voor je ontbijt.
    Zo kun je je hongergevoel lang uitstellen. Zeker als je er noten of banaan door heen doet.
  • Het verlaagt je cholesterol. Het zijn namelijk oplosbare vezels die cholesterol en galzouten en vetzuren aan zich binden.
  • Voor de mensen die graag gluten in hun voeding verminderen is havermout ook geschikt, het bevat van nature minder gluten. Let op: minder, dus er zitten wel degelijk gluten in.
  • Je huid vaart er wel bij. Het schijnt te werken tegen jeuk, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen bevat en het kan werken als natuurlijke vochtinbrenger.
  • Het werkt tegen brandend maagzuur, tenminste bij mij wel. Een lepel droge havermout in mijn mond en even later heb ik er geen last meer van.

Zo zullen er ongetwijfeld nog meer voordelen aan dit voedingsmiddel zitten.
Ik eet het dan ook zeer regelmatig, hoewel ik het ook hierbij belangrijk vind te blijven variëren.
Dus niet elke dag hetzelfde eten.

 

Recept

Mijn ideale havermout ontbijt bestaat ook havermout met oatly, dat is plantaardige melk. Hierbij kun je variëren met de volle- of de halfvolle variant en de chocolade smaak voor de afwisseling.
Voor mijn darmen doe ik er ook altijd wat lijnzaad doorheen en voor wat extra antioxidanten ook nog chiazaad en spirulina.
Mijn ontbijt wordt wel wat calorierijker, doordat ik ook walnoten en honing toevoeg.
Honing is helemaal niet zo gezond als men denkt, maar voor de zoetigheid heb ik nog niet echt een lekkere vervanger gevonden.
Als laatste voeg ik wat fruit (diepvries) toe en wat kaneel. Op dit ontbijt kan ik uren vooruit en je behoudt je energie zonder echt een suikerdip te krijgen.
Als lunch zou het om die reden ook ideaal kunnen zijn.
Er zijn ontelbare varianten om je ontbijt op te leuken en je helemaal naar eigen smaak te laten maken.
Zo ga ik zelf aan de slag met het klaarmaken in water in plaats van plantaardige melk, dat scheelt calorieën en ik vermoed dat het dan nog gezonder wordt.
Als de smaak dan ook maar goed blijft, vind ik het helemaal prima.

Geen reactie's

Geef een reactie