13 dec Daglicht, juist in de winter heb je het nodig
Daglicht
Daglicht, daar doen wij mensen het altijd erg goed op.
Hoewel we daar ons niet altijd van bewust zijn, is het echt iets wat noodzakelijk is voor ons bioritme.
Zonder licht geen donker en zonder donker geen licht, dat klinkt misschien wat theatraal, maar zo werkt het wel.
Als je overdag geen of weinig daglicht hebt genoten, dan wordt slapen bijvoorbeeld al een dingetje.
Dat zal niet bij iedereen zo duidelijk zijn, maar er zijn veel mensen die al dan niet bewust last hebben van deze donkere dagen voor kerst waar we ons nu in bevinden.
Dus pak zoveel mogelijk daglicht, dat is ontzettend nodig voor je brein en je lichaam.
Daglicht in de winter
In de winter halen we nauwelijks vitamine D uit het daglicht, daar is de zon simpelweg te weinig krachtig voor en ik moet zeggen dat de zon zich überhaupt weinig laat zien deze afgelopen weken.
Ons lichaam heeft echter we behoefte aan een natuurlijk dag- en nachtritme en daar hebben we toch echt donker en licht voor nodig.
Er zijn mensen die ‘s morgens met donker naar hun werk vertrekken en in het donker weer thuis komen.
Deze mensen lopen een grote kans op depressies, omdat hun brein alleen maar kunstlicht te verwerken krijgt en daar worden we blijkbaar somber van.
Wat ik zelf merk als ik meerdere dagen weinig daglicht pak (en dan bedoel ik echt daglicht in de buitenlucht) is dat ik slechter ga slapen.
Op de één of andere manier krijg je andere prikkels binnen, misschien word je minder moe of juist lui van kunstlicht en dan gaan de nachten slechter.
Mensen die daar veel last van hebben gaan dan overdag liggen slapen, omdat ze toch heel vermoeid blijken te zijn, waardoor de nacht nog slechter verloopt.
Voor je het weet zit je in een cirkel van slecht slapen in de nacht, bijslapen overdag en ineens heb je eigenhandig je ritme omgedraaid.
Dat wil niemand, toch?
Dus pak dat daglicht waar mogelijk!
Veel naar buiten in de winter als het kan
Elke dag minimaal een half uur in de buitenlucht vertoeven in daglicht doet wonderen voor je lijf.
Lekker een wandeling in de kou en desnoods regen en je komt opgefrist en opgemonterd thuis waardoor je in de nacht beter slaapt.
Probeer ook mee te gaan in het ritme van licht en donker. Dus sta op zodra het licht wordt (wat nu vrij laat is, dus uitslapen mogelijk) en ga slapen als je echt moe begint te worden. Niet meteen als het donker wordt, want dan zou je om vijf uur in je bed liggen.
Maar op een gegeven moment merk je wel dat de avond invalt, de melatonine begint te werken en dan is het verstandig lekker bijtijds naar bed te gaan.
En heel eerlijk, het slaapt toch ook veel lekkerder in de winter in het donker en de kou met je dikke, warme dekbedje om je heen?
Dus maak daar gebruik van.
Kan je door je werk echt weinig tot geen daglicht mee pakken. Ga dan in ieder geval op de fiets naar het werk waar mogelijk, loop wat verder van bushalte of parkeerplaats of pak echt een lunchwandeling mee.
Die buitenlucht is net zo belangrijk als dat daglicht. De dagen dat ik dagdiensten werk, ga ik om die reden zoveel mogelijk op de fiets, zelfs met regen en kou. Omdat mijn gemoed anders inderdaad somber en duf wordt van het donkere weer en het gebrek aan beweging in de buitenlucht.
Het gaat namelijk echt om de combinatie licht en beweging en buitenlucht, die doet je goed in de winter.
Om daarna heerlijk met de kaarsjes aan en een warme chocomelk onder een dekentje op de bank te ploffen.
Want stiekem geniet ik best heel erg van de donkere dagen.
Geen reactie's