lichaamsbeweging

09 okt Lichaamsbeweging, teveel geeft ook stress

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging bestaat uit elke vorm van beweging. Lopen, fietsen, rennen en alle andere soorten sport.
We doen feitelijk allemaal aan lichaamsbeweging, de één echter wat meer dan de ander.
De hoeveelheid beweging telt mee voor je gezondheid. Iemand die acht uur achter zijn bureau zit en de rest van de dag ook nauwelijks beweegt, is minder gezond dan iemand die lopend naar z’n werk gaat (of fietsend) en veelal een lopend of staand beroep heeft. Dat moge duidelijk zijn.

Als je wilt afvallen is lichaamsbeweging ook bijna noodzakelijk. Het gaat dan om de balans tussen meer bewegen en minder eten.
Maar hoeveel bewegen is nou eigenlijk gezond? Dat is altijd lastig te zeggen.
Net als met een dieet wat voor de één wel werkt en voor de ander niet, is dat met lichaamsbeweging ook zo.
Elk lichaam is verschillend en vraagt om andere vormen van voeding en beweging.
10.000 stappen per dag is een norm, maar inmiddels is aangetoond dat 7.000 ook prima kan zijn.
En zelf kom ik nooit onder de 15.000 stappen per dag. Is dat dan teveel of voor mij precies goed?
Soms zie ik door de bomen het bos niet meer.

 

Lichaamsbeweging kan een stressreactie veroorzaken

Teveel lichaamsbeweging kan een stressreactie voor je lijf veroorzaken.
Zoals eigenlijk met alles wat we teveel doen.
De graadmeter om te zien of iets teveel of te weinig is voor je lijf, is wat mij betreft vooral je hartslag.
Bij voldoende lichaamsbeweging heb je een gezonde rusthartslag. Die zal ik niet noemen, want ook dat is voor iedereen een andere waarde. Nee, daar schieten we wat mee op….

Om je hoeveelheid lichaamsbeweging in te kunnen schatten op voldoende, te weinig of teveel is het dus van belang te weten wat jouw normale hartslag in rust is.
Alles heeft invloed op je hartslag. Je voeding, je gezondheid, je nachtrust en je beweging.
Zonder nu helemaal gefocust te raken op je hartslag, kun je toch redelijk inschatten of je genoeg lichaamsbeweging krijgt.

Bij teveel beweging raakt je lijf overbelast. Vaak voel je dat wel aan je spieren en je botten, maar niet altijd.
Je hartslag is dan een mooi middel om te zien hoe je bezig bent. Bij veel te veel lichaamsbeweging oftewel overbelasting, zal je hartslag gaan stijgen. Ook in rust dus ook tijdens je slaap. Je lichaam krijgt niet de kans te herstellen van de hoeveelheid beweging die jij uitvoert en dat zie je terug in je hartslag. Geef je je lijf een paar dagen rust, dan zal je zien dat je hartslag weer gaat dalen.

 

Alle stress slaat je lichaam op

Een hoge hartslag is een stressreactie van je lijf. Vaak realiseren mensen zich niet dat een teveel aan lichaamsbeweging ook een stressreactie op je lijf kan veroorzaken.
Stress op je lijf vertaalt zich in een hoge hartslag, maar het kan er ook voor zorgen dat je continu een stresshormoon aan blijft maken wat voor je algehele gezondheid niet goed is.

Het meten van je hartslag en je stappen is een heel mooi middel om jezelf in de gaten te houden.
Zorg er dan wel voor dat je niet doorslaat. Mijn smartwatch stuurt me bijvoorbeeld wekelijks een overzicht van mijn prestaties.
Hartstikke mooi totdat het me de indruk geeft dat ik elke week meer moet presteren. Dan krijgt mijn brein een vorm van stress en voel ik meer druk om aan lichaamsbeweging te gaan doen, wat weer resulteert in een hogere hartslag en dus te weinig rust voor mijn lijf.
Zo zie je dat ook hier het allemaal draait om balans.
Rust en regelmaat met af en toe een flinke boost voor je lijf. Want elke week dezelfde hoeveelheid stappen zorgt er juist weer voor dat je lichaam indut. Dan daalt je vetverbranding en uiteindelijk kan je conditie dalen en je lichaamsvet stijgen.

Vermoeiend eigenlijk om dat allemaal in de gaten te houden. Dat zorgt voor een stressreactie op zich.
Dat hoeft echter niet als je voor jezelf weet wat je normale lichaamsbeweging per week is. De ene week wat minder is juist goed en de andere week wat meer dus ook. Continu een stijgende lijn is dan niet nodig. Zo behoud je je gezondheid en voorkom je een stressreactie van je lijf.
Langzaam opbouwen en in balans blijven is het devies!

Geen reactie's

Geef een reactie