27 mei Overgangsklachten, blijf bewegen en let op je voeding
Overgangsklachten
Overgangsklachten, vroeg of laat krijgt elke vrouw er wel in meerdere of mindere mate mee te maken.
In mijn omgeving hoor ik vooral vrouwen die erg veel last hebben van hun overgangsklachten.
En zelf merk ik toch ook dat er steeds iets bij komt wat niet zo lekker gaat, terwijl ik er in de beginjaren niet zoveel over te klagen had.
Maar let je even niet op, dan zitten er hup een boel kilo’s bij en je zelfbeeld gaat op de één of andere manier toch ook sneller naar beneden dan je gewend was.
Ben je daar niet alert op, dan kunnen die vervelende overgangsklachten je zo in een depressie helpen.
Er zijn ontzettend veel vrouwen neerslachtig door geworden en dat is iets wat ik zo triest vind.
Naast opvliegers, menstruatieschommelingen, stemmingswisselingen, toename van gewicht, zijn er ook tal van vage klachten die toch allemaal wel te relateren zijn aan de overgang.
Zoals hartkloppingen, pijn in spieren en gewrichten, somberheid en nog veel meer zaken en waarschijnlijk ook nog zaken die niet eens bekend zijn. Waar te weinig vrouwen in de overgang last van hebben om het tot de overgangsklachten te laten behoren.
Blijf bewegen bij overgangsklachten
De algehele malaise tijdens de overgang kan er voor zorgen dat je het bijltje erbij neer gooit en stopt met bewegen.
Waarom zou je immers sporten als je toch blijft aankomen?
Dat hoeft echter niet, alleen je moet wel alert blijven. Een moment van onachtzaamheid kan ervoor zorgen dat je gewicht gaat schommelen.
Ook bij mij was dat het geval en door pijnlijke spieren en gewrichten had ik ook gewoon geen zin meer in bewegen.
Totdat ik het weer ging doen! Even die drempel over en in de vakantie weer begonnen met vroege ochtendwandelen, zoals ik die vroeger altijd deed.
Meteen kwam de energie weer terug en de motivatie. Want wat voelt het goed om lekker in beweging te zijn!
En dat mag dus gewoon laagdrempelig wandelen zijn, als je maar langer dan een uur bezig bent.
Daarnaast doe ik tai chi en pilates oefeningen om mijn stijfheid tegen te gaan en ook dat geeft ineens zichtbaar resultaat.
Door de combinatie van wandelen en spierkrachtoefeningen kreeg mijn lijf weer een boost en langzaam komen de spieren terug en dus ook de taille is weer terug van weggeweest.
Het belangrijkste resultaat daarbij is dat je weer opgewekter wordt, energieker en dus ook minder naar troosteten grijpt.
Want het is nou eenmaal een feit dat je, eenmaal last van overgangsklachten, echt niet meer kunt eten wat je vroeger at. Je zal moeten minderen en dat is gemakkelijker als de rest van je lijf lekkerder aanvoelt.
De combinatie voeding en bewegen is het recept
Ik ken mensen die enorm afvallen tijdens de overgang. Zij volgen een strak regime met voeding wegen en calorieën tellen.
Dat werkt voor mij over het algemeen niet, maar geïnspireerd door hun verhalen ben ik er wel meer op gaan letten.
En ja, door de overgangsklachten was de klad in het gezond eten gekomen. Nu ik het weer oppak merk ik meteen de weldaad voor mijn lijf.
Niet vullen maar voeden! Meer gezonde dingen eten dan ongezonde. Die balans was bij mij nogal verstoord en daar kwam ik pas achter toen ik mijn voeding weer bij ging houden.
Ongemerkt ging er toch veel meer in dan nodig en goed voor me. Elk pondje gaat nog steeds door het mondje.
Calorieën tellen dus, het moet maar weer even.
Na een paar dagen gezond eten merk ik het verschil al enorm. Ik ben fitter en heb minder neiging tot snaaien. De dingen die ik eet vullen en ik let op het innemen van voldoende eiwitten en niet teveel vetten.
En als je je er echt in verdiept, kom je een heel eind.
Dus ga vooral aan de slag met voeding in combinatie met meer bewegen, maar wel op een manier die bij jou past, anders werkt het niet.
Ik ben weer gemotiveerd doordat mijn lijf fitter voelt en door de afname van suikers in mijn voeding ook een stuk minder pijnlijk is.
Alleen daar doe ik het al voor. Mocht de gewichtsafname volgen, helemaal goed, zo niet, ook prima.
Af en toe iets lekkers nemen is natuurlijk ook belangrijk, maar sla er niet in door.
Een beetje troosteten bij overgangsklachten vind ik wel acceptabel om het vol te houden. Het duurt tenslotte een heleboel jaren, dus geniet waar het kan, maar eet over het algemeen gezond en beweeg!
Geen reactie's