29 jul Piriformis syndroom, typische overgangsklacht
Piriformis syndroom
Het piriformis syndroom, dat is iets waar ik nog nooit van gehoord had.
Totdat ik mijn klachten (pijn bij het zitten en liggen) tegen een vriendin vertelde die precies hetzelfde bleek te hebben.
En zoals dat vrouwen in de overgang betaamd, praten wij daar niet over, want klagen over de overgang is immers een groot taboe.
Anyway, het piriformis syndroom dus. Mijn vriendin liet een filmpje zien op you tube met wat oefeningen en ik ging aan de slag.
Gaandeweg sprak ik met wat meer mensen over mijn klachten, jaja ik kan het zeker wel, en steeds meer dames van een zekere leeftijd bleken hetzelfde te ervaren.
Waar niet over gesproken wordt, weet je echter niet dus tobben we wat af met z’n allen.
Als je dan ook nog eens bij je vriendin, tevens acupuncturist, komt en er een lachbui volgt op je piriformis syndroom, dan ben je er al snel klaar mee.
De lachbui sloeg op het feit dat ik blijkbaar een typische ouwe vrouwenkwaal had. De vrouw in kwestie is even oud dus haar tijd komt misschien ook nog wel.
Hardlopen blijkt goed tegen het piriformis syndroom
Het doen van de oefeningen op you tube hielp mij overigens niet genoeg. Dus toog ik naar de huisarts.
Die mij vervolgens precies hetzelfde filmpje liet zien. Fijn dat je eindelijk blijkt te mogen googelen van een huisarts, want ze doen het zelf dus ook, maar helpen deed het niet.
Als het niet weg zou gaan moest ik maar naar de fysio.
Het nadeel van het piriformis syndroom is vooral dat zitten heel pijnlijk is. De aangedane zenuwen lopen aan de achterkant van je lijf over je bil en met een beetje pech voel je het tot in je knieholten. Nu ben ik al geen zitter, maar op dit moment al helemaal niet. Mijn nachten werden ook steeds korter, want liggen deed net zoveel pijn. Een wandelingetje in het holst van de nacht hielp dan gelukkig wel om daarna weer verder te pitten.
Op naar de fysio dus. Een lieverd van in de twintig die aangaf dat het piriformis syndroom veel voorkomt bij vrouwen vanaf veertig, omdat die dan stoppen met sporten en krachtsverlies krijgen waardoor de zenuw meer belast wordt.
Schattig toch, dat ze dat denkt…..
Het krachtverlies komt door de afbraak van spierweefsel en nee meisje, dat komt niet doordat wij niet meer sporten, maar door de OVERGANG.
Fijn dat fysiotherapeuten dat leren tijdens hun opleiding……
Ze steeg weer enorm in mijn achting toen ze vertelde dat ik juist moest gaan hardlopen (waar ik mee gestopt was door een enkelblessure).
Ik ga oefeningen krijgen voor m’n enkel, zodat ik aan mijn spieropbouw kan werken door middel van hardlopen.
Nog nooit ben ik zo blij een fysiotherapiepraktijk uit gestrompeld!
Dames, denk aan je spieren!
Lang verhaal kort, voor vrouwen is en blijft het heel belangrijk om aan je spieropbouw te blijven werken!
Niet alleen om op gewicht te blijven, wat ik kort geleden in een ander blog omschreef, maar ook om klachten zoals bijvoorbeeld het piriformis syndroom te voorkomen!
Er zullen vast meer syndromen zijn die we oplopen naarmate we ouder worden, omdat we onze spieren verwaarlozen.
Doordat we dat doen worden we ook dikker waardoor weer andere klachten ontstaan.
Hop, aan de slag dus!
Dat hoeft echt niet in een sportschool. Thuis kun je prima je spieren trainen.
Haal je inspiratie online of uit fitnessapp’s, yoga apps’of whatever, maar ga aan de slag om leed te voorkomen.
Ik ga binnenkort weer lekker lopen te rennen in ieder geval 🙂
Geen reactie's