27 okt Bleekselderij, gezond knagen of juicen
Bleekselderij
Bleekselderij, de selderijsoort die rijk is aan vezels, mineralen en vitamines en ook nog eens weinig calorieën bevat.
Toch heeft niet iedereen dit wekelijks op de boodschappenlijst staan.
Terwijl bleekselderij heel gezond is voor je systeem.
Veel mensen vinden de smaak echter niet zo prettig of juist de structuur. Sommige dingen kan je gelukkig leren eten of op een manier tot je nemen dat het wel te doen is.
Je kunt het in je blender gooien, door een salade doen of heerlijk knagen met smeerkaas. Zelf vind ik van de vele soorten groenten, dat dit er tenminste eentje is die rauw nog best een pittig smaakje bevat.
Gezondheidsvoordelen van bleekselderij
Mijn voornaamste reden om vrijwel dagelijks bleekselderij tot me te nemen is het feit dat het ontstekingsremmend is.
Het bevat antioxidanten én heeft een anti bacteriële werking, vooral in deze periode van virussen heel essentieel.
Andere gezondheidsvoordelen van bleekselderij zijn:
- Goed voor maag en darmen, onder andere door de vezels die het bevat
- Verlaagt je bloeddruk
- Bevat vitamine A
- Het kan beschermen tegen darmkanker en bevat stofjes die kankercellen vernietigen
Al met al genoeg redenen om deze groene stengels eens vaker te eten of te juicen.
Mijn favoriete receptjes
Wat mijn lichaam erg goed doet, is elke dag op de nuchtere maag een glas vers geperste bleekselderij te drinken.
Ik neem ongeveer drie stengels en doe die met een half glas water in de blender.
Vervolgens geniet ik van mijn sapje en wacht na het drinken er van nog minstens een half uur, voordat ik ga ontbijten.
Daar voel ik me energiek en gezond op. En ja, ook ik moest wennen aan de smaak, maar vind het inmiddels een heerlijke ochtendroutine.
In de avond kun je natuurlijk ook genieten van deze groente. Dan kun je het dippen in een smeerkaas naar keuze.
Natuurlijk niet vlak voor het slapen gaan, want dan moet je lichaam te hard werken om het nog te verteren.
Ook niet teveel dippen natuurlijk, gewoon een klein beetje, zodat het frisse van de bleekselderij zich vermengt met de smaak van je gekozen dip. Persoonlijk vind ik dat erg lekker.
Mijn favoriete recept om bleekselderij in te verwerken is een tonijnsalade.
Ik maak een dressing van olie, balsamico azijn, peper en mosterd. Daar roer ik tonijn en kidneybonen door heen. Vervolgens snij ik wat tomaten en een aantal stengels bleekselderij en smullen maar!
Begin of eindig je dag ook eens met bleekselderij! Er zijn vast varianten die jij wel ziet zitten.
Geen reactie's