soda bread

26 okt Soda bread, snel en gemakkelijk brood bakken

Soda bread

Soda bread is een ontzettend gemakkelijk brood om te maken.
Heb je weinig tijd en wel zin in een boterham, maar niets min huis?
Soda bread is de oplossing. Slechts vier ingrediënten (die je dan natuurlijk wel in huis moet hebben) en anderhalf uur de tijd en je brood is klaar.
Voor mij echt dé oplossing om eens een boterham te kunnen eten, aangezien ik niet tegen gist kan.
En dit brood maak je dus zonder gist, ideaal! Ik liep tegen het recept aan in het blad van supermarkt De Plus en ik ben meteen verkocht.
Het enige nadeel, vers is soda bread het lekkerst, dus als je het in je eentje moet opeten zit je wel aardig vol.
Invriezen of een dag een beetje vochtig houden of oppiepen in de magnetron werkt natuurlijk ook.

 

Hoe maak je soda bread?

Soda bread is easy peasy te doen, zeker als je een goede mixer hebt.
De mijne is inmiddels zo’n tien jaar uit en kostte toen een rib uit mijn lijf, maar ik word nog steeds blij van m’n kitchenaid kneedmachine. Dat scheelt namelijk een hoop handwerk.

Je gooit simpelweg 500 gram tarwebloem in je kom, 400 ml karnemelk erbij, 8 gram zout en anderhalve theelepel baking soda.
En that’s it! Kneden maar met de hand of met je machine tot het een bal begint te vormen.
Het deeg blijft wel een beetje plakkerig dus als je het brood wil vormen heb je aardig wat bloem nodig om het niet aan je handen te laten plakken.
Daarna wat bakpapier op je bakplaat en 45 minuten op 200 graden in de oven.
Dan heb je in no time je eigen soda bread wat nog op een brood lijkt ook, wat in mijn geval altijd best een prestatie is.

 

Uitproberen

De eerste keer was ik al dolgelukkig met mijn soda bread, maar er ontstonden ook meteen ideeen in mijn hoofd voor nog smakelijker brood.
De volgende keer maak ik inkepingen in het deeg en vul deze met geitenkaas en kruiden, ik heb er nu al trek in!
Ook zou ik persoonlijk net wat meer zout toevoegen, omdat het nog wel wat smaakvoller kon.
Mijn eerste soda bread was ook nogal compact en stevig, dus ook de baking soda kan misschien nog meer worden.

Nu is dit natuurlijk geen vezelrijk brood geworden. Daarom wil ik het deeg ook nog eens uitbreiden met lijnzaad en chaizaad en misschien wat pitten en noten, want ik denk dat je op die manier een heerlijk brood kunt maken wat ook nog eens voedzaam en gezonder is.
Maar van het feit dat ik zelf een brood kan bakken zonder allerlei ingewikkeldheden waar ik ook nog eens geen last van heb. ja dat maakt me natuurlijk al ontzettend gelukkig!

Geen reactie's

Geef een reactie