Moestuin

17 apr Moestuin, een mooi project voor het voorjaar

Moestuin

Een moestuin was stiekem altijd al een droom.
En dan het liefst één met een kas in de tuin waar je binnen alles verpot en buiten lekker aan het schoffelen bent.
Alsof ik zo van tuinieren houd….
Dat is dus helemaal niet het geval, maar het zaaien van zaadjes en het zien groeien en bloeien van planten vind ik wel heel leuk.
Een paar jaar geleden had je het project moestuin bij de AH. Ik deed dapper mee aan het sparen van de kruidentuintjes en ze tierden welig in mijn vensterbank.
Daar bleef het dan ook bij. Ik vergat ze over te potten of water te geven en het was weer over en uit.
Maar dit jaar heb ik een plan voor een moestuin. Ik begin klein en niet te ambitieus en ik ga het bijhouden.
Dat is mijn belofte aan de planten en zaadjes. Dus ik heb nu ook alleen dingen er in staan die ik echt zelf wil eten.
De moestuin wordt een feit. Geen eigen kas of akker in de tuin. Maar een klein stukje grond om eens lekker mee te oefenen.

 

Moestuin om kosten te besparen en zelfvoorzienend te zijn

Als je echt een goede moestuin wilt om zelfvoorzienend te zijn, dan kun je beter echt in een volkstuin gaan zitten.
Die ambitie heb ik niet, want ik wéét dat ik daar niet vaak genoeg naar toe zal gaan.
Mijn moestuin moet echt in het zicht staan, anders vergeet en verwaarloos ik hem.
Maar kosten besparen wil ik wel graag. Zo eet ik me het hele jaar door klem aan bleekselderij en komkommer.
Komkommer heb ik al eerder gekweekt in mijn tuin en dat ging best aardig. Toen at ik ze zelf nog niet zoveel en ik wist niet waar ik ze moest laten, zoveel had ik er. Dus dat komt goed, ik ga ze kweken en vervolgens zelf verwerken in mijn eten. Je kunt ze uiteraard niet invriezen, maar gedurende de zomer kan ik voorzien in mijn eigen komkommers.
En hetzelfde geldt voor bleekselderij, dus hop, die staan ook in mijn nieuwe moestuin kweekbakken.
Het zal niet de hele wereld schelen qua kosten, maar alles beetjes helpen. Ik hou van duurzaam wat mij zelf ook wat oplevert.

Wat er verder in komt is munt, want verse muntthee is gewoon heerlijk, zeker in de zomer.
Aardbeien zijn ook niet te versmaden. En voor het avondeten staan er tomaten, paprika’s, basilicum en peterselie in.
Verse kruiden uit eigen tuin, ik vind het heerlijk en heb er helemaal zin in.
Afgelopen zondag hebben we alles gezaaid en geplant, want dat bleek de perfecte dag met mooi, zonnig weer en een wassende maan(wat die er mee te maken heeft, nog geen idee, maar ik las dat dat uitmaakt :-))

 

Tuinieren als mindfulness

Tuinieren is een hele ontspannende bezigheid. Aangezien ik graag buiten en graag bezig ben, is dat een hele mooie combinatie.
Met bezig zijn bedoel ik niet per se onkruid trekken, maar wie weet, als de moestuin bevalt ga ik de rest misschien ook leuk vinden.
Het rustgevende is met je handen in de aarde bezig zijn en in het groen aanwezig zijn. Daar ontspant je brein van en dat verlaagt hartslag en bloeddruk. Je bent ook nog eens bezig in plaats van op je gat te zitten dus dat is helemaal win win.

Nee, zo’n moestuin is zo gek nog niet. Ik kan nu al niet wachten tot er daadwerkelijk groenten en kruiden gaan ontspruiten en ik ze de plant uit mag gaan kijken tot ze rijp zijn.
Dat is natuurlijk weer niet mindful, maar juist een stukje ongeduld. Daar moet ik nog mee leren omgaan.
Maar geloof mij, de komende zonnige week ben ik erg veel in mijn eigen moestuin project te vinden om goed voor mijn plantjes en dus mijn eigen eten te gaan zorgen.
Ik heb er helemaal zin in.

 

Geen reactie's

Geef een reactie