aspergesoep

21 mei Asperges, lekker en gezond

Asperges

Asperges, het is er de tijd weer voor en persoonlijk word ik daar heel blij van.
Naast dat asperges mega gezond zijn, vind ik ze ook nog eens enorm lekker.
En dan het liefst asperges op zijn simpelst. Gewoon puur, zonder saus en met een lekker eitje erbij.
Daar mag je me echt voor wakker maken!

Het is dan ook jammer dat ze alleen maar in het voorjaar verkrijgbaar zijn.
Het andere nadeel is dat ze ook nog eens prijzig zijn. Tja, alle gezonde dingen zijn nou eenmaal duur.

Wat is er gezond aan asperges

Asperges zijn gezond, alleen al vanwege de hoge dosering vitamines die ze bevatten zoals C,E,K,B1 en B2 en Foliumzuur.
Geen enkele andere groente bevat zoveel vitamines tegelijk en daarnaast bevat het ook nog eens weinig calorieën.
Het is een groente die goed is voor je gehele lijf. Zowel voor je immuunsysteem als je huid, haar, maar ook je botten.
Alleen dat is voor mij al voldoende om er vooral veel van te eten.
Je nierfunctie en urineproductie krijgen ook een oppepper van asperges, wat misschien ook wel de geur van je urine verklaart na het eten ervan.

Groene asperges zijn gezonder dan witte asperges zegt men, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar het ‘witte goud’.
Koud en gerold in ham, gekookt, in een heldere soep of een gebonden soep, kom maar door!
Als ik geluk heb en familie uit Brabant zorgen voor een voordelige, flinke vracht dan eet ik het gerust de hele week achter elkaar.
Waarom ook niet, de rest van het jaar is het niet meer verkrijgbaar.
Als ik een geschikte tuin ervoor had zou ik ze zelf gaan telen vanwege alle voordelen die er aan zitten.

 

Recept

Mijn favoriete manier van asperges eten heb ik al genoemd, maar een goede soep vind ik ook echt heel lekker.
Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat om van te genieten.

Zelf begin ik met het koken van de schillen van de asperges, samen met wat bouillonblokjes. Twintig minuutjes doorkoken en dan de schillen weggooien en de bouillon bewaren.
Ik maak een roux van roomboter, tarwebloem en gebakken uitjes en giet daar steeds voorzichtig wat bouillon bij, zodat het een gladde massa blijft. 5 minuutjes doorkoken en dan het vuur uit zetten.
Sommigen koken prei mee, maar zonder vind ik ook lekker.
Ik gooi slagroom erbij en de asperges en breng het weer aan de kook. 10 minuutjes koken en dan garneren met ei, ham en verse peterselie.
Eet smakelijk!

Geen reactie's

Geef een reactie