andere tijden

30 nov Andere tijden, wat brengt 2023 ons straks?

Andere tijden

Andere tijden zijn het tegenwoordig. Natuurlijk veranderd er altijd een hoop in de wereld, maar als ik terugkijk naar de afgelopen drie jaar, dan is er nu wel een hele hoop aan het veranderen.
Hele aardverschuivingen ontstaan er in de wereld en een deel daarvan treft ons allemaal.

Zo denken we allemaal nog in vóór corona en ,tot nu toe, tijdens corona.
Ook nu weer vroegen we ons af of kerst dit jaar normaal mag zijn. En gelukkig zijn daarin ook andere tijden op komst en lijkt het antwoord ja te worden. De duizendste dag van de corona pandemie in Nederland was vorige week en allemaal weten we nog het moment waarop tot ons doordrong dat corona echt heel veel invloed op ons leven ging hebben.

Voor mij was dat het filmpje van ziekenhuispersoneel op de spoedeisende hulp dat gescheiden werd door een glazen wand in een besmette- en een niet besmette afdeling. Dat was voor mij heel dichtbij, omdat het het ziekenhuis was waar ik zelf werkzaam ben.
Voor anderen was het het moment dat hun bedrijf dicht moest en ze alle klanten af moesten gaan bellen. Of het was de avondklok waardoor je openbare leven ineens totaal veranderde. Ik besefte me dat niet zo, omdat ik na negen uur wel naar buiten mocht met de hond. Tot de dag dat ik een avonddienst had en staande gehouden werd tussen allemaal politie agenten. Toen besefte ik dat dit het begin van hele andere tijden waren.

Inmiddels weten we dat dat weer normaal gaat worden. Dat de pandemie bijna achter ons ligt.
Dat je niet meer in de paniek hoeft te schieten als er iemand naast je begint te hoesten, of als je zelf begint te hoesten.
Maar zou het ooit ook weer normaal zijn om iemand te knuffelen zonder dat je je hoeft af te vragen of de ander dat wel wil?

 

Andere tijden in omgangsvormen

Dat brengt mij op weer een andere vorm van andere tijden. Sinds het Voice schandaal wordt de één na de ander beschuldig van grensoverschrijdend gedrag.
Nu denk ik persoonlijk dat het goed is dat we ons afvragen of wat we doen oké is. Ik denk echter niet dat je bij elke vergissing of onbewuste aanraking aan de schandpaal genageld hoeft te worden. Mijns inziens is dat nu wel wat er vaak gebeurd. Naast de schandalen die werkelijk structureel blijken te zijn en waar niemand ooit wat over heeft durven te zeggen.

Daar lijken ook echt wel andere tijden aangebroken. Men gaat wel dingen aan het voetlicht brengen waar dat eerder niet gebeurde. Mensen gaan meer voor zichzelf opkomen. Dat zie je niet alleen hier, maar bijvoorbeeld ook in Iran, waar vrouwen hun onderdrukking aan de kaak beginnen te stellen.
Niet zonder slag of stoot, maar het gebeurt wel en de wereld krijgt er oog voor
Mensen staan op, de onderdrukking lijkt genoeg geweest, ook hier andere tijden.

Het is tijd voor gelijkwaardigheid, ongeacht welk geslacht en welke religie of geaardheid je ook hebt.
Dat zou mooi zijn, als we dat ooit kunnen bereiken.

 

Wat gaat 2023 ons weer brengen?

De andere tijden zijn nog lang niet klaar, ook in 2023 zal er een hoop gebeuren ben ik bang.
We kampen tenslotte ook nog steeds met een oorlog tussen Rusland en Oekraïne waardoor we zelf in andere tijden beland zijn wat betreft ons eigen comfort.
Mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen, mensen die hun kachel niet meer aan kunnen doen, de boodschappen die te duur worden voor heel veel mensen. Alleen maar stijgende prijzen en tekorten aan producten.

Maar met een beetje geluk starten we 2023 zonder de angst voor corona. Die mag voortaan gerekend worden tot de griep.
Dat is dan weer een meevaller. En voor de rest is het weer afwachten geblazen.
Drie jaar geleden hadden we tenslotte ook niet kunnen voorspellen wat ons allemaal te wachten stond.
Dat we nu zonder verwarming achter de computer zitten en zoveel mogelijk besparen op stroom.
Had je me dat toen verteld, had ik je uitgelachen en zie nu eens.

Toch kunnen we maar beter met positieve blikken vooruit kijken. Die andere tijden komen toch wel.
Belangrijker is het dat we ze oplossingsgericht ontvangen en ons niet er aan onder door laten gaan.

 

Geen reactie's

Geef een reactie