09 aug Bananenbrood, doe het op je eigen manier
Bananenbrood
Bananenbrood, het ziet er altijd zo lekker uit en toch waagde ik me er tot voor kort niet aan.
Wel kocht ik het af en toe bij Sue, de suikervrije-, glutenvrije-, lactosevrije lekkernijen.
Dan smulde ik er altijd al wel van, maar kwam eigenlijk niet op het idee om het zelf ook eens te proberen.
Terwijl bananenbrood echt het gemakkelijkste is wat er is om te maken. Als je de juiste tools hebt al helemaal.
Want gemak dient de mens zeg ik altijd maar en het maakt het er meestal ook net wat leuker op als dingen gemakkelijk gaan.
De reden dat ik wel ineens bananenbrood ging bakken, was omdat een vakantieganger mij wat overrijpe bananen schonk die anders weggegooid zouden worden.
Sindsdien is het een persoonlijke favoriet aan het worden, lekker en simpel en het kan gewoon helemaal op je eigen manier.
Ieder bananenbrood is anders
Iedereen maakt bananenbrood op een andere manier en dat is er juist zo fijn aan. Zo is er voor elk wat wils.
Zelf kan ik bijvoorbeeld prima tegen gluten in brood, maar juist niet tegen gist.
En ik wil eigenlijk ook geen suikers aan mijn baksels toevoegen dus ik ga altijd voor de gezonde variant.
De suikers haal ik uit dadels die ik ook nog eens ontzettend lekker vindt.
Daarnaast gebruik ik tarwebloem en amandelmeel, maar soms ook speltbloem.
Bakpoeder of baking soda gaat er nog bij met wat ei en uiteraard bananen.
In de keukenmachine, daarna in de cakevorm en bakken maar.
Dit bananenbrood maak ik serieus binnen 10 minuten en zonder al te veel rommel, want dat vind ik altijd een lastige bijkomstigheid bij een bakproces.
Er zijn ook mensen die honing gebruiken in plaats van dadels of juist wel suikers toevoegen. Je kunt allerlei zaden, pitten en noten aan je bananenbrood toevoegen voor de variatie. Let er wel op dat dan het aantal calorieën ook flink omhoog schiet.
Kortom, je kunt het helemaal doen zoals je het zelf wilt. Een kind kan de was doen.
Zelf vind ik het belangrijk dat het een voedzaam en gezond tussendoortje is, dus ik hou me aan de gezonde variant.
Dan moet ik me vervolgens wel inhouden om niet veel te veel ineens te eten.
Eet het niet altijd
Wat voor alles geldt, geldt ook voor bananenbrood.
Eet het niet teveel, maar ook niet te vaak.
Het kan een verantwoord tussendoortje zijn, maar als je dit elke dag eet word het saai en voor de variatie in je eetpatroon werkt het ook niet mee.
Je kan ook af en toe eens een recept uit het Kookboek van Kim Sue Palm gebruiken om andere gezonde tussendoortjes te maken.
Daarover snel meer in een volgende blog.
En er zijn talloze websites met recepten voor het maken van je eigen tussendoortjes, laag in calorieën.
Niet dat dat voor mij de hoofdmoot moet zijn, maar tussendoortjes bevatten vaak veel meer voedingsstoffen dan je denkt dus het is handig je daar in ieder geval bewust van te blijven.
Varieer ook eens met een ander soort brood. Bijvoorbeeld het soda bread wat ik ook vaker maak.
Zelf gebruik ik bananenbrood trouwens ook wel eens als volledige lunch.
Dan rooster ik de plakjes brood, smeer er wat honing op en wat walnoten en ik heb echt een heerlijke, voedzame lunch.
Meer heb je dan echt niet nodig en dat moet ook niet, want de honing en de walnoten maken het een caloriebommetje.
Dus let op wanneer je dat doet, zodat je je zelf niet overeet.
Geen reactie's