Creatief

05 dec Creatief bezig zijn, goed voor je brein en nu heb je tijd

Creatief bezig zijn

Creatief bezig zijn kan in allerlei zaken zitten. Je kunt het creatieve brein op je werk zijn achter allerlei campagnes of beleidszaken.
Thuis kun je je creativiteit showen door heerlijke gerechten te maken of door gedichten te schrijven of allerlei andere hobby’s.
In alles kun je creatief bezig zijn. Het woord creativiteit roept bij mij op dat je er vooral ‘tijd’ voor moet hebben, tijd om de ideeën te laten stromen.

Er zijn meerdere betekenissen te geven aan creatief bezig zijn:

  • Het talent om nieuwe dingen te verzinnen
  • Artisticiteit
  • Nieuwe werkwijzen aannemen en oude denkwijzen loslaten
  • Flexibiliteit

Wat mij betreft komt het allemaal op hetzelfde neer. Je kunt in heel veel zaken creatief bezig zijn, zonder dat je het zelf door hebt.
Het gaat er vooral om dat je flexibel bent en open staat voor nieuwe manieren van doen.

 

Creatief bezig zijn is goed voor je brein

Wist je dat creatief bezig zijn heel erg goed is voor je brein?
Als je creatief aan de slag gaat met bijvoorbeeld tekenen of schilderen of, in mijn geval, schrijven, dan maken je hersenen nieuwe verbindingen aan.
Door die nieuwe verbindingen, krijg je meer ruimte om dingen aan te gaan.
Dus volledig zen in je eigen schilderij opgaan, betekent voor je brein een hele nieuwe ontwikkeling.
Hoe vaak krijg je dan ook niet inspiratie, juist als je je hoofd even de ruimte geeft te freewheelen.

En dat kan op allerlei manieren.
Als schrijver heb je regelmatig te maken met een ‘writersblock’, dat je gewoon even niet weet waar je het over kunt hebben.
Mij helpt het dan enorm om een schrift te pakken, een punt te zetten en gewoon lekker mijn pen over het papier te laten gaan.
Denkend aan helemaal niets, gewoon even in de flow van mijn hand en mijn pen. De tekeningen zijn elke keer anders en soms slaan ze kant nog wal en soms kan ik er echt iets uit halen wat logisch is.
Ná die schrijfmeditatie, zo noem ik het maar even, is er altijd wel een onderwerp om over te schrijven. Simpelweg omdat mijn brein de kans kreeg zijn creativiteit de ruimte te geven.

 

Het creëert meer tijd

Creatief zijn kan er dus voor zorgen dat je meer tijd creëert. In plaats van vast te blijven zitten in je hoofd, geef je je brein juist de ruimte waardoor inzicht en oplossingen ontstaan.
Daardoor ben je sneller van je blokkade af en heb je eerder de oplossing voor je probleem. Dat scheelt dus een hoop tijd.
Het geeft ook nog eens energie, want als je vanuit inspiratie aan de slag gaat, zit je volledig in je eigen flow en werken vanuit flow geeft nou eenmaal energie.
En ook dat kan je een hoop tijdswinst opleveren.

Aangezien we nu de komende tijd toch allemaal net wat meer tijd hebben dan normaal gesproken in de feestdagenmaand, zou ik zeggen, geef je creativiteit eens de ruimte! Want zeg nou zelf, daar geven deze donkere dagen vol regen best de kans voor.
Ga onderzoeken wat jij leuk vindt om te doen, wat is fijn om je brein creatief aan het werk te zetten?
Muziek maken, puzzelen, schrijven, tekenen, schilderen, borduren, noem maar op.
En wie weet krijg jij tijdens deze avondclockdown wel een lumineus idee voor je toekomst.
Het is het proberen waard. En kom je nu niet op ideeën, dan heb je in ieder geval je brein helpen ontwikkelen door je eigen creativiteit te benutten.

Geen reactie's

Geef een reactie