Dauwtrappen

17 apr Dauwtrappen, een energieke start van de dag

Dauwtrappen

Dauwtrappen, van oorsprong deden mensen dat op Hemelvaartsdag of op de eerste zondag in mei op blote voeten.
Dat zou helend zijn voor lijf en leden.
Het dauwtrappen wat ik nog zie op Hemelvaartsdag is voornamelijk op de fiets met grote, goed gevulde picknickmanden (in sommige regio’s kratjes bier) achterop de fiets en de rest van de dag buiten doorbrengen.

Als je wil dauwtrappen mag je vroeg je bed uit komen, namelijk als de dauw nog op de velden ligt. Dauw ontstaat rond zonsopgang, dus je moet steeds vroeger je bed uit.

 

Voordelen van dauwtrappen

De voordelen van dauwtrappen zijn wat mij betreft legio. En voor het gemak doe ik het dan wel even met schoenen aan.
Op blote voeten zijn de voordelen waarschijnlijk nog groter.
Het grootste voordeel vind ik persoonlijk de rust en de stilte als je zo vroeg naar buiten gaat. Je komt altijd wel iemand tegen, maar er is nog nauwelijks verkeer. Zeker als je het op zon- en feestdagen doet, dan is de rust het grootst.
De lucht is daardoor nog helder en fris, er zijn nog niet zoveel uitlaatgassen in de atmosfeer.
Alleen al die schone lucht inademen is heerlijk. Daarnaast krijg je een gratis concert van allerlei soorten vogels. Als je daar oor voor hebt, is het echt genieten.

De frisse lucht, de rust en de natuurgeluiden zorgen voor een heldere geest.
Je wordt helemaal zen. Daarnaast is bewegen in de vroege ochtend altijd een goed idee, omdat je hele systeem dan lekker actief aan de slag gaat.
Van dauwtrappen kan je vervolgens de hele dag profijt hebben. Je hoofd heeft de ruimte gekregen en kan vervolgens vol inspiratie aan de slag en je lijf is actief dus je energielevel is hoger dan gebruikelijk.
Doe je onderweg nog wat ademhalingsoefeningen, dan vlieg je helemaal de dag door.

 

Het kan overal

Dauwtrappen kan overal. Natuurlijk is het fijn het vooral in de natuur te doen. Heb je ’s ochtends echter niet zoveel tijd om naar een natuurgebied te gaan, dan doe je het lekker rondom huis. Er is vast wel ergens een park of een ander groen stuk in je wijk. En ook tussen de woningen kun je een rust en ruimte ervaren die er anders niet is.
Veel mensen vinden het idee ook wat veiliger om tussen de huizen te lopen dan in de vrije natuur zo vroeg in de ochtend.

Ben je geen wandelaar, maar wil je wel de voordelen van dauwtrappen?
Dan pak je lekker de fiets of een step mocht je die bezitten.
Als je maar beweegt in de vroege buitenlucht, dan kun je al die voordelen zelf meemaken.

Je herkent het misschien wel als je altijd op de fiets naar je werk gaat. Fris en fruitig kom je daar aan.
Als het een dag heel slecht weer is en je komt met auto of openbaar vervoer, dan voelt je lichaam en je brein heel anders aan.
Vaak wat suffiger, er komt minder uit je handen. Dol gelukkig ben jij en is je lijf als je dan weer op de fiets kunt gaan.
Het zijn misschien kleine voordelen, maar pluk er vooral de vruchten van en ga lekker dauwtrappen nu het weer eerder licht wordt.

Geen reactie's

Geef een reactie