juiste balans

01 sep De juiste balans wisselt regelmatig

De juiste balans

De juiste balans is heel belangrijk in alle facetten van je leven en je lijf.
Als je in balans bent, kun je evenwichtig reageren op situaties Als je lijf in balans is, kan ook je lijf op de goede manier reageren als er prikkels binnen komen die de balans zouden kunnen verstoren.
Zit je lekker in je lijf, dan zit je ook vaak lekker in de rest van je leven. Kortom, dan heb je de juiste balans te pakken.
Maar wat is dat dan precies?

Op dit moment heb ik de juiste balans te pakken. Ik slaap ontzettend goed, doseer mijn beweging en let op mijn voeding. Die moet namelijk ook gebalanceerd zijn en niet teveel van hetzelfde. Daardoor kom ik tot rust, mijn conditie is goed, mijn hartslag verlaagd en ik word zelfs een paar kilo lichter. Alles in balans.

 

Bestaat de juiste balans?

De juiste balans bestaat zeker, maar die is niet te omschrijven. Niet voor mij en niet voor jou. Want het wisselt per levensfase waarin je je bevindt.
En mijn balans is ook weer niet de jouwe, dus het blijft altijd puzzelen wat op welk moment de juiste balans voor jou is.
Als je er in zit, dan wéét je het! Dan voelt alles gewoon helemaal oké.
Ben je niet in de juiste balans, dan weet je het eigenlijk ook, want dan bestaat er een soort onrust in je lijf of in je hoofd.
Of je raakt oververmoeid of loopt tegen een burn out aan. Je kunt dan simpelweg niet zoveel handelen als je gewend was.

Het hangt echter van zoveel meer af. Hoofd en lijf werken immers samen.
Op jonge leeftijd kan dat hoofd en dus ook dat lijf veel meer aan.
Zo’n elf jaar geleden sportte ik bijvoorbeeld in de avonduren van zeven tot elf, drie keer in de week. Vervolgens stond ik om vijf uur op om naar mijn werk te gaan. Ik vond het heerlijk en genoot er van.
Totdat ik steeds vermoeider begon te raken en blessures begon te ontwikkelen Ik kon die manier van leven niet meer aan. Gewoon, omdat ik ouder werd en het teveel van het goede was. Teveel sporten en te weinig rust.

Ik stopte met sporten in de avond en werd echt een ochtendmens met drie keer in de week flinke stukken hardlopen.
Voor dat moment was dat de juiste balans. Inmiddels ben ik weer wat ouder en mijn lichaam vertoont wat meer mankementen en ik geraak in de overgang. Dus mag ik ging weer op zoek naar een andere balans.

 

Hoe vind je de balans?

Dat is vooral een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt.
Daar heb je natuurlijk niet zoveel aan, maar het is wel zoals het is.
Belangrijk is dat je goed voelt wat jouw lijf nodig heeft en wat je hoofd nodig heeft. Daarmee bedoel ik niet je ego, want dat wil vaak veel meer dan je eigenlijk zou moeten willen. Dus echt bewust luisteren naar wat je nodig hebt.

In mijn geval was dat meer rustmomenten tussen mijn bewegingsmomenten. Bang als ik was om conditie in te leveren, vond ik dat heel lastig. Uiteindelijk leverde het me meer conditie op. Omdat rust net zo belangrijk is als bewegen. De verandering in mijn voeding bleek ervoor te zorgen dat ik beter kon slapen. Mijn lichaam was veel minder bezig met allerlei dingen te verteren die ik teveel at. Door meer slaap en beter eten ging ik afvallen. Dat zorgde er weer voor dat ik lekkerder in mijn vel zat.

Kortom, de tip voor de juiste balans is uitproberen en kijken waar voor jou verbetering zou kunnen zitten. Sta je uitgeblust op of kom je niet in beweging? Kijk wat je kunt veranderen. Het liefst in kleine stapjes, zodat je het ook vol gaat houden.
Op die manier kun je echt jouw juiste balans wel vinden.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie