Deadline

23 aug Deadline, werkt het voor jou wel of juist niet

Deadline

Deadline, het moment dat iets af moet zijn. Nu staat het woord moeten al niet in mijn persoonlijke vocabulaire dus heb ik een soort haat-liefde verhouding met het woordje deadline.
Voor mij voelt het als een extra druk en presteren onder druk is niet mijn beste motivatie, meestal werkt dat averechts.

Aan de andere kant is het natuurlijk een mooie houvast om precies te weten hoeveel tijd je ergens voor hebt om het af te krijgen.
Voor veel mensen werkt die houvast juist goed en voelt het helemaal niet als druk.
Het feit dat ik geen deadline stel, zorgt er dan ook vaak voor dat ik het op zijn beloop laat. Het komt zoals het komt.
En ook dat is prima als dat voor je werkt, maar soms is het gewoon handiger om dingen af te maken, zodat je door kunt naar het volgende project.
In zo’n fase bevind ik mij nu met drie half afgemaakte boeken op de plank, terwijl het handiger was geweest het om de beurt te schrijven.

 

Deadline helpt om af te ronden

Als schrijver wil je gewoon wel af en toe een boek uitbrengen. Heel eerlijk, het wordt ook wel weer eens tijd. Mijn eerste en laatst uitgebrachte boek stamt uit 2014 en daar heb ik nogal wat jaren over gedaan om het te schrijven.
Als parttime schrijver is de focus ook wat lastiger alleen maar op het schrijven te leggen, maar soms is dat toch wel even handig.
Mede daarom heb ik nu dus wel een deadline gesteld. Sterker nog, ik heb er drie. Misschien vergroot dat wel de druk, maar anderzijds geeft het ook richting om projecten af te ronden.

Een deadline helpt gewoon om even de focus op één ding te leggen. Op dit moment op het boek waar ik het meest ver in ben. Overigens ook het boek waar ik pas dit jaar aan begonnen ben. Actueel en in lijn met de persoon die ik nu ben en hoe ik nu wil schrijven.
Het grote verhaal is al lang rond, het finetunen is nu bezig. Meestal doe ik dat als ik er zin in heb, maar dat werkt niet effectief.
Dus nu heb ik er een dagelijkse routine van een paar honderd woorden per dag op gezet, dat red ik namelijk makkelijk als ik het maar plan.
De deadline ligt in september en ik moet nog minstens 15.000 woorden. Er is inmiddels dus wat druk, maar dat helpt om goed te focussen en af te ronden.

 

Afronden geeft ruimte

Inmiddels weet ik dat als je iets afrondt, er weer voldoende ruimte ontstaat voor iets nieuws.
Schrijven vind ik nu eenmaal leuk en sinds mijn eerste boek via bol.com als ebook te koop is, heb ik weer een extra drive.
Het proces van schrijven blijft hetzelfde, het uitbrengen is alleen een stuk simpeler en goedkoper. Natuurlijk wil je het liefst een boek in de boekwinkel hebben liggen, maar dan moet je investeren en dat moet dan wel kunnen.
Met de verkoop van ebooks kan ik daar een beginnetje mee maken en dat helpt!
Het geeft motivatie en inspiratie, vandaar ook de deadline. Die zorgt er namelijk voor dat er straks twee boeken te koop zijn via bol.com.
Nummer drie en vier liggen al lang op de plank, maar zijn nooit afgeschreven.

Ervaring en persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je groeit in je schrijfproces, dus waarschijnlijk zal ik die verhalen best flink gaan aanpassen.
Toch werk ik ook met die twee naar een deadline toe. Omdat ik er nu de tijd, de motivatie en een plan voor heb. Het dient een groter doel en dat is altijd fijn.
Stiekem werkt het hebben van een deadline dus toch voor mij, het heeft alleen wat jaren gekost om daar achter te komen.
Ach ja, alles op zijn tijd.

Geen reactie's

Geef een reactie