uitstraling

13 okt Gevoel maakt geen denkfouten, je denken wel

Gevoel maakt geen denkfouten

Gevoel, het is zo belangrijk voor een ieder en toch gebruiken we het allemaal veel te weinig.
Liever geven we ons denken de belangrijkste stem.
Terwijl het gevoel juist datgene is waar je op kunt vertrouwen, mits je er goed naar luistert.
Ook dat is tenslotte best een uitdaging, want hoe weet je nou of het je gevoel is wat je een richting op stuurt of toch stiekem het denken wat het overneemt.

Gevoel maakt geen denkfouten, ’trust your gut feeling’ is een veelgehoorde uitdrukking en zo is het maar net.
Vertrouw er op dat wat jij voelt, ook echt klopt.
Daar zijn we echter een hoop verleerd en dat mogen we ons echt weer aan gaan wennen. Want het is te trainen!

 

Hoe train je luisteren naar je gevoel

Allereerst ga je weer echt leren luisteren. Dat klinkt simpel en als je het eenmaal weer onder de knie hebt is het dat ook.
Als kind deden we het namelijk allemaal al, dus we kunnen het best.
Toen je klein was, was je nog helemaal niet in staat om overal iets bij te bedenken. Je deed gewoon wat je wilde doen, zonder dat je erover nadacht. Dat liep natuurlijk niet altijd goed af en door die ervaring gingen we steeds meer nadenken bij alles wat we deden.
Ook dat is goed, alleen je moet wel weten wanneer je denken klopt en wanneer je gevoel klopt.

Hoe luister je weer echt naar dat gevoel? Door te gaan voelen.
Ook dat is bij veel mensen een ondergeschoven kindje geworden. Het hoofd neemt automatisch de leiding, we denken dat we iets voelen, omdat we denken dat we dat zo horen te voelen. En daar ontstaan vaak denkfouten.

Ga gewoon voelen. Begin bij je voeten. Hoe maken die contact met de aarde? Zijn ze warm, koud, verkrampt, ontspannen, enzovoorts. Zo ga je langzaam je hele lichaam langs. Voel alleen maar wat je voelt en denk er niets bij.
Oefen dit elke dag, zodat je je lijf weer leert kennen. Voel ook eens je hartstreek, wat voel je daar? Spanning, onrust, blijdschap? Voel gewoon en bedenk er niets bij.

 

Denk alleen wanneer het nodig is

Denk alleen na wanneer het nodig is. Vertrouw voor het overige deel op je gevoel.
Als je weer echt leert voelen, kun je daar ook weer steeds beter op gaan vertrouwen.
Wat je voelt is echt, wat je denkt is altijd gekleurd. Gekleurd door dingen die je hebt meegemaakt of zaken die je van kleins af aan als waarheid te horen hebt gekregen. Wie zegt dat dat de echte waarheid is?
Voel wat bij jouw past en wat jij wil, niet wat je denkt dat je wil of wat je denkt dat anderen van je verwachten.
Geef je eigen gevoel weer de ruimte en leer er opnieuw op te vertrouwen. Je zal zien dat dat zoveel rust en zelfvertrouwen geeft.
Rust in je hoofd, omdat je denken even niet zo druk hoeft te zijn en zelfvertrouwen, omdat je diep van binnen wel weet wat je zou moeten besluiten.

Staat er een belangrijk besluit op de planning? Tune even in bij jezelf. Voel eerst je hele lichaam. Waar zit spanning en waar niet. Neem de tijd en doe vervolgens een ademoefening. Geef je hoofd de ruimte en de rust en voel bij jezelf wat de beste beslissing zal zijn. Het zit in jou zelf! Jouw gevoel weet diep van binnen heel goed welk besluit te nemen.

Geen reactie's

Geef een reactie