

06 mrt Hoog gevoelig? Er bestaan twee soorten.
Hoog gevoelig
Hoog gevoelig? Het lijkt een hype en zodra je de term noemt gaan mensen vaak of zuchten of met hun ogen rollen.
Het is echter wel degelijk iets van deze tijd en geen ontkomen meer aan.
Alleen is het ook zo dat mensen al snel zeggen hoog gevoelig te zijn, terwijl dat niet altijd zo is.
Sowieso vind ik persoonlijk dat je erg moet oppassen om ergens een stempel op te plakken.
Hoewel het in mijn geval wel erg verhelderend was om te ontdekken dat ik wel degelijk hoog gevoelig ben en dat het iets is wat gewoon bestaat onder de wereldbevolking.
Het feit dat je kunt snappen waarom je reageert zoals je reageert maakt het leven net wat gemakkelijker.
Je hoeft het helemaal niet uit te leggen aan anderen, maar zelfkennis en daarop volgend selfcare is wel heel helpend om jezelf te beschermen tegen overbelasting.
Er bestaan twee soorten
Wat ik tot voor kort niet heel helder had, was dat er twee soorten hoog gevoeligheid bestaan. En dan heb ik het niet over de rustzoekers en de sensatiezoekers, want dat zijn ook verschillende types.
Het verschil tussen sensitiviteit en gevoeligheid was me ooit wel uitgelegd, maar ik vond de scheidslijn daartussen niet heel duidelijk.
Nu las ik een artikel op Inspirerend Leven waarin beschreven wordt dat er mensen zijn die aangeboren hoog gevoelig zijn én mensen die hoog gevoelig worden als gevolg van een trauma.
Ook dit kan heel verhelderend werken. Zeker als je kenmerken bij een ander herkent die je zelf ook hebt en als gevolg daarvan verwacht het gedrag in te kunnen schatten en er uiteindelijk iets heel anders gebeurd.
Dát is precies het verschil tussen de twee soorten. Je denkt het te herkennen en toch reageert de ander op hele andere factoren.
De aangeboren vorm is zich niet bewust van de hoog gevoeligheid en werkelijk alle prikkels komen binnen, ongefilterd. Het energieveld is gevoeliger en de persoon voelt zich ongemakkelijk bij alle prikkels.
De geboren hoog sensitieveling profiteert veel meer van de voordelen. Hierbij wordt gezegd dat het bewustzijn, zenuwstelsel en de zintuigen sensitief zijn. Hierdoor is er meer nuance.
Het klinkt ingewikkeld, maar als je zelf hoog sensitief bent dan begrijp je het verschil tussen de twee waarschijnlijk wel en zal je het herkennen.
Vaak heb ik te maken met beide types en ik kan me enorm verbazen over waar zij op reageren en waar ik op reageer.
In het begin deed dat me twijfelen aan mezelf. Heb ik dan toch iets anders waar ik overprikkeld door raak?
Twijfel nooit aan jezelf, hoog gevoelig mens!
Inmiddels weet ik dat er nooit twee dezelfde mensen zijn die exact hetzelfde reageren op prikkels.
Ik weet ook dat er heel veel mensen roepen overprikkeld te raken.
Dat klopt inderdaad ook wel, omdat er veel meer informatie op ons af komt dan onze hersenen gewend zijn te verwerken.
De ontwikkelingen in de huidige tijd gaan zo snel dat niet ieder brein dat kan volgen. De breinen die dat wel per se willen, raken sneller uitgeput waardoor een burn out kan dreigen.
Maar wat een ander ook zegt, als je zelf hoog gevoelig bent dan weet jij hopelijk precies wat jij nodig hebt om te kunnen blijven functioneren op jouw manier.
Laat je dan ook niet in verwarring brengen door anderen die menen dat het anders hoort te werken bij jou, omdat het bij hen anders werkt.
En al helemaal laat je niet door anderen bepalen wat je nodig zou hebben, want dat kan alleen jij aanvoelen en misschien je inner cicrcle die lang genoeg met je mee draait.
Jij bent jij en je voelt wat je voelt. Niemand anders kan dat voor jou voelen. Ja, dat zorgt voor onbegrip en dat is dan maar jammer. Een hoog gevoelig persoon staat zelf aan het roer, zodat hij of zij kan blijven functioneren.
En dat is al moeilijk zat zonder alle oordelen en meningen van anderen.
Blijf vooral bij jezelf!
Geen reactie's