13 jun HSP? Komende week is het de week van de HSP!
HSP
HSP, dat ben je of dat ben je niet. Het is niet iets wat je hebt en wat weer overgaat. Je bent het eenvoudigweg.
Maar wat is het eigenlijk?
Tegenwoordig weet vrijwel iedereen wel dat het een afkorting is van een hoog sensitief persoon.
En nee, dat is geen stoornis. Het is een eigenschap van je zenuwstelsel, dat simpelweg anders functioneert. Dat is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen en te zien tijdens een hersenscan.
Feitelijk is het een aangeboren gevoeligheid voor allerhande prikkels.
De ene HSP is ook de andere niet en zo kan het zijn dat de één heftig reageert op geluid en de ander bijvoorbeeld op licht.
Ik hoor er ook bij.
Zelf ben ik ook HSP. Het is niet iets waar ik het veel over heb, maar het is wel iets waar ik zelf rekening mee houd.
Het geven van een stempel vind ik vervelend en daarom vertel ik het niet al te vaak.
Dat komt doordat mijn ervaring is dat mensen dan bij alles gaan roepen :”dat komt door je HSP.”
Maar niet alles komt door mijn HSP en niet iedereen weet überhaupt hoe het zenuwstelsel werkt, laat staan een gevoelig zenuwstelsel.
Het is echter wel iets wat mij maakt tot wie ik ben, dus ik ben er wel steeds opener over.
De laatste tijd komt er ook steeds meer informatie over, wat het makkelijker maakt het uit te leggen.
Hoewel het dan ook snel een hype genoemd wordt en het klopt ook wel dat mensen sneller het etiket hoogsensitief opplakken als je bijvoorbeeld verlegen bent. Wat dus echt niet hetzelfde is.
Hoogsensitief is hetzelfde als hooggevoelig en mensen denken vaak dat dat verlegen, introverte mensen zijn.
Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Het zenuwstelsel heeft gewoon wat meer tijd nodig om alles te verwerken, voordat we reageren.
Bijvoorbeeld: Je hebt een vergadering met vijf mensen. Iedereen spreekt om de beurt. Een niet HSP-er hoort wat de anderen zeggen.
Een HSP-er hoort nuances in wat er gezegd wordt, zij horen de intonatie, zien de gezichtsuitdrukking, interpreteren dat(niet altijd op de juiste manier uiteraard) en hun brein gaat daar wat van denken. Dan hebben ze de informatie die letterlijk gezegd wordt, nog niet eens kunnen filteren. Misschien hebben ze die niet eens meer goed kunnen horen, doordat hun hersenen al zo actief zijn om de signalen te verwerken. Ze voelen vaak ook nog eens aan wat er niet gezegd wordt en dat zorgt binnen het brein voor verwarring.
Als de vergadering dan ook nog eens in een hete ruimte is, of met felle verlichting of veel ruis op de achtergrond, dan is dat brein al zo overactief dat het echt participeren in het gesprek een uitdaging wordt.
De week van de HSP
Het creëren van begrip vind ik altijd heel belangrijk. Als mensen snappen hoe iets werkt, dan kunnen ze er beter mee om gaan.
Daarom werk ik graag mee aan de week van de HSP van 14 t/m 20 juni.
In die week is er veel berichtgeving over hoogsensitiviteit op social media én er worden activiteiten georganiseerd voor HSP-ers.
Als Mindful Walk instructeur heb ik tools in handen om de hoogsensitievelingen onder ons te helpen dat hoofd stil te zetten.
Door de opleiding merkte ik dat er in mij veel veranderde, doordat ik handvatten kreeg om meer in mijn lijf te zijn dan in mijn hoofd.
Precies dat is wat ons zo goed kan doen. Als je die tools gericht leert inzetten, kun je de hele wereld aan en kun je dus wel meerdere afspraken op een dag aan of een leven met meerdere banen.
Om die reden, omdat ik dát graag uitdraag, geef ik in de week van de HSP ook Mindful Walks voor HSP-ers.
Zodat ze kunnen ervaren wat het voor je kan doen. Hoe leuk is dat! Je eigen ervaring in mogen zetten om gelijkgestemden iets te leren.
Kijk vooral eens op de website om alleen al wat uitleg te krijgen wat het precies inhoudt.
En wie weet ken je wel iemand waarvan je denkt dat het ook voor hem of haar geldt. Ga vooral het gesprek erover eens aan.
Maar doe dat niet door te stigmatiseren, maar luister wat het voor die persoon inhoudt. Want iedereen is anders, ook HSP!
Liever individueel een keer met mij contact leggen, buiten deze week om?
Dat mag altijd! Wie weet kan ik iets voor je betekenen.
Geen reactie's