nazomer

30 okt Nazomer, alles en iedereen van slag

Nazomer

Nazomer en dat in deze tijd van het jaar.
Uniek is het niet helemaal, maar het blijft toch wel een beetje een vreemd gevoel.
Alsof je hele systeem in de war wordt gegooid.
Normaal heb je om deze tijd van het jaar storm, regen en wind. Niet dat we daarop zitten te wachten natuurlijk (ik stiekem wel), maar een nazomer op 30 oktober hoeft toch ook niet echt meer.
Vannacht is tenslotte de wintertijd ingegaan en winter betekent in ons land niet dat het nog 24 graden kan worden.

 

Herfstwandeling in de nazomer

Het voelt ook vreemd om in het bos door de bladeren te schoppen terwijl we nazomer temperaturen ervaren.
We lopen zonder jas en nog hebben we het warm, terwijl de bomen geel/goud aan het verkleuren zijn.
Natuurlijk zijn een hoop mensen blij met de warmte deze dagen, maar het gehele systeem raakt er toch een beetje door van slag.
Voor de natuur is het eigenlijk te warm om de bladeren al te gaan laten vallen en sommige bloemen zie je gewoon weer in bloei komen door de nazomer die nu echt al een tijdje duurt.
Die herfstwandeling voelt daardoor als een lentewandeling met het uitzicht van een herfstwandeling, het is een vreemde gewaarwording.

En wat moet je aan met deze nazomer qua kleding? In de ochtend op de fiets kruip ik graag in mijn winterjas, maar op de terugweg naar huis zit ik te smoren. Mijn huid blijft ook een vreemde, bruine tint houden die ik normaal gesproken in de zomer altijd wel heb. Nu ziet het er toch een beetje uit alsof ik net terug ben uit Frankrijk. Heel onnatuurlijk voor mijn gevoel.
Nu met de energiecrisis merk ik ook dat het buiten zelfs warmer begint te worden dan binnen, want de kachel stoken we nog helemaal niet. Binnen koelt het wel af, maar buiten nog niet. Dat is dan wel een voordeel van deze nazomer, dat we het betalen van belachelijk hoge energierekeningen nog even kunnen uitstellen. Voor nu redden we het wel gewoon met een trui en een dekentje.

 

Blijft dit voortaan zo?

Maar zou deze nazomer de voorbode zijn van wat het voortaan gaat zijn?
Dat we de kerstboom opzetten terwijl het buiten twintig graden is? Zelf hoop ik het van niet, van mij mag er een strenge winter achteraan komen. Want ook aan mijn lijf merk ik dat dit onnatuurlijke temperaturen zijn. Om je heen zie je dat iedereen moe is en blijft. Normaal gesproken fris je nu een beetje op door de koelere temperaturen.
Door de nazomer merk ik echter dat ik zelfs nog hooikoorts heb en ‘s morgens duffer van mijn fiets stap dan wanneer ik lekker door de kou heb gecrost.

De trekvogels zijn ook nog in grote getalen in ons land terwijl die normaliter al lang weg zou zijn.
Om me heen zie ik sommige vogels ook weer opnieuw beginnen met paren. Alsof het voorjaar is aangekondigd in plaats van deze nazomer.
De natuur is gelukkig flexibel en al heel wat gewend, dus laten we hopen dat het snel herstelt.
Het weer mag van mij ook snel herstellen, naar normalere temperaturen voor deze tijd van het jaar. Zodat we allemaal lekker kunnen gaan doen wat we gewend zijn te doen in deze tijd. Naar binnen keren en de warmte binnen opzoeken, zodat ook je lijf mee kan gaan met de seizoenen evenals je brein.
Voor nu is het echter even schakelen en hopen dat we niet in bikini onder de kerstboom liggen.
Ik ga in ieder geval mijn winterkleding nog even opzij leggen voor later.

Geen reactie's

Geef een reactie