12 apr Overprikkeling door eten, vaker dan je denkt
Overprikkeling
Overprikkeling lijkt een hype te zijn, je hoort het inmiddels te pas en te onpas.
Toch is het voor veel mensen daadwerkelijk een probleem en zal dat door de huidige tijdsgeest nog veel meer een probleem gaan worden.
Overprikkeling ontstaat op het moment dat je brein, in eerste instantie, de hoeveelheid prikkels niet kan bijbenen of te wel verwerken.
Tegenwoordig zijn er vanaf het moment dat je opstaat zo ontzettend veel prikkels waar je mee moet dealen, dat overprikkeling bij iedereen op de loer ligt. Niet alleen bij de hoogsensitievelingen onder ons.
Als je je ogen opendoet en meteen naar je telefoon grijpt, dan heb je binnen vijf minuten al zoveel prikkels te verwerken, dat je brein meteen áán staat.
Tel daar de stress van de dag bij op, bijvoorbeeld tijdsnood doordat je eerst eindeloos op je telefoon hebt zitten scrollen, en overprikkeling is een feit. Binnen twee uur nadat je opgestaan bent. Dan moet je werk- of schooldag nog beginnen!
En dan hebben we het nog niet eens over je ontbijt gehad. Want eten kan zeker ook voor overprikkeling zorgen.
Overprikkeling door eten
Dit onderwerp komt bij me op door de afgelopen dagen, het paasweekend.
Zoals zovelen ging ik van paasbrunch naar paasbrunch. Ontzettend genieten van gezellig gezelschap en lekker eten.
Eigenlijk een heerlijk weekend zou je denken. Veel mensen met mij die dit lezen, hebben vast een soortgelijk weekend gehad.
Bedenk dan nu eens hoe je je de avond van tweede paasdag voelde. Of gisteren, je eerste werkdag na de Pasen. Voelde je je kiplekker?
Waarschijnlijk niet.
Op tweede paasdag was mijn lichaam volledig van slag, overprikkeling door het eten was een feit.
De hoeveelheden én de voedingsstoffen die ik tot me had genomen, zorgden dat mijn darmen dat allemaal helemaal niet meer konden verwerken.
Zoals we inmiddels weten, zijn je darmen je tweede brein. Na zo’n weekend kun je dus overprikkeling ervaren in je brein door alle sociale contacten die je hebt gehad en alle info die je daardoor tot je hebt genomen én je tweede brein heeft last van overprikkeling door al het eten wat je hebt gegeten.
In mijn geval uitte zich dat in een enorm opgeblazen gevoel, geen trek meer in wat dan ook, hoofdpijn en op de eerste werkdag van deze week last hebben van een vervelende vermoeidheid.
Overprikkeling van mijn hele systeem dus. Wat er vervolgens voor zorgt dat je uiteindelijk een weinig productieve dag zult hebben, want je bent nog bezig alles te verwerken. Zonde!
Eerste hulp na de paasdagen
Nu zeg ik niet dat je de Pasen niet op die manier moet vieren, zeker niet, want genieten is óók een belangrijk onderdeel van het leven.
Daar hoort wat mij betreft ook zeker genieten van eten bij. En in dit geval genieten van eten wat ik normaal helemaal niet eet, omdat ik er al niet zo goed tegen kan. De gevolgen had ik van te voren dus ingecalculeerd. Nu is het zaak om snel te herstellen.
Normaal gesproken herstel je vooral door rust tijdens je slaap. Nu heb ik een activity tracker die mijn slaap bijhoudt.
Ik slaap tegenwoordig heel erg goed, behalve als ik last heb van overprikkeling door eten. Mijn hartslag was veel te hoog, mijn ademhaling was veel te hoog. Het zuurstofgehalte in mijn bloed veel te laag, weinig tot geen REM slaap, weinig diepe slaap. Kortom, NUL herstel.
Dit schrijf ik niet om te klagen, maar wel om te laten zien wat verkeerd en teveel eten met je lijf doet!
Wat ik vervolgens heb gedaan om wél te herstellen is vroeg opstaan. Op de fiets naar het werk op hoog tempo om flink te bewegen.
Gezonde voeding tot mij nemen. Ook na het werk flink doorfietsen en vervolgens meteen weer naar buiten met de hond om én daglicht, frisse lucht en nog meer beweging te krijgen. Een licht verteerbare maaltijd gegeten met voldoende groenten. ‘s Avonds na achten niets meer eten en op tijd naar bed. Alles om de overprikkeling weer op te heffen.
Het gevolg?
Een nachtrust waarin alle parameters weer klopten. De ademhaling was goed, de hartslag gedaald, zuurstofgehalte weer op peil en een REM slaap van 2,5 uur en een diepe slaap van 1,5 uur.
Wat een verschil! Belangrijk bij dusdanige overprikkeling dat je lijf echt de tijd krijgt om te herstellen dus dit patroon hou ik de komende dagen gewoon nog even vol. Veel daglicht, veel buitenlucht, veel beweging en voldoende rust in combinatie met gezonde voeding.
Het herstelplan bij overprikkeling voor beide breinen, de darmen en je hersenen.
Doe er je voordeel mee om snel te herstellen van deze feestdagen!
Geen reactie's