samen bewegen

02 mrt Samen bewegen draait vooral om contact

Samen bewegen

Samen bewegen werkt voor veel mensen beter dan alleen bewegen.
Voor mij persoonlijk is alleen bewegen ook helemaal prima. Ik vind het heerlijk in mijn eigen gedachten rond te dwalen en genieten van alles wat ik onderweg zie.
Veel mensen geven echter aan in hun eentje niet te gaan. Het samen bewegen geeft hen een stok achter de deur, een stukje gezelschap en extra motivatie.
Dat is natuurlijk allemaal heel positief dus als het mensen helpt ben ik daar altijd een voorstander van.

Ooit heb ik een tijdje aan Zumba gedaan, omdat ik iets aan sport wilde doen.
Het samen bewegen was in die setting een enorme boost van energie. Omdat je allemaal op hetzelfde moment dezelfde beweging op muziek uitvoert. De energie was voelbaar in de ruimte en juist daardoor werd je opgezweept en kwam je in een soort gezamenlijk ritme.
Om dat te voelen was echt heerlijk dus tijdens een dans setting snapte ik het gezamenlijke gevoel heel goed.

Buiten samen bewegen

Buiten samen bewegen is uiteraard vooral heel gezond. En buiten en bewegen is wat mij de betreft de beste combi, of je het nou samen doet of in je eentje.
Het voordeel van samen bewegen in de buitenlucht, is dat de tijd snel gaat, doordat je over het algemeen het een en ander bespreekt onderweg.
Bewegen voelt dan als een ontspannen en gezellige bezigheid in plaats van een verplichting die je jezelf hebt opgelegd.

De energie die ik in de vorige alinea besprak, kun je ook met buiten sporten creëren. Bijvoorbeeld als je samen aan het hardlopen bent.
Tijdens een cursus Mindful Run die ik volgde, heb ik wel eens met een totale vreemde met allebei een pleister op ons mond een heel stuk naast elkaar hard gelopen, We kenden elkaar niet, konden niet praten en toch voelden we elkaar en was het alsof we echt samen iets aan het doen waren. Ook toen was er die energie onderling.

Tijdens mijn wandelgroep merk ik ook dat de onderlinge connectie ervoor zorgt dat mensen graag blijven komen ook al vinden ze het wandelen op zich misschien helemaal niet zo leuk.
Het bewegen verdwijnt naar de achtergrond terwijl ze dat wel fanatiek aan het doen zijn.
De gezamenlijkheid is in dit geval veel belangrijker, ze delen een bezigheid terwijl ze ondertussen contact maken.

 

Zoek een maatje

Daarom is het goed om een maatje te zoeken waar je iets mee onderneemt.
Ik heb ook een wandelmaatje en af en toe op een een iets onbekendere plek de omgeving verkennen maakt het dan extra gezellig als je met z’n tweeën gaat. Hoewel ik dat in mijn eentje net zo gemakkelijk doe.

Wil je zelf bewegen en lukt het niet om de stap te zetten? Zoek een maatje die mee gaat. Als je een afspraak hebt staan zeg je dat veel minder gemakkelijk af. Heb je geen maatje in je kennissenkring? Online staan er heel vaak zoekopdrachten van mensen die een beweegmaatje zoeken.
Of vraag eens een buurman- of vrouw. Wie weet vinden die het wel hartstikke leuk, maar is het idee nooit bij ze opgekomen.

Is er echt niemand in je omgeving, sluit je dan aan bij een sportclub of wandelclub. Dan leer je vanzelf nieuwe mensen kennen en heb je uiteindelijk misschien wel meerdere maatjes om die samen bewegen leuk vinden.
Er zijn legio mogelijkheden. Vaak vind je bij wijkcentra ook hele leuke, laagdrempelige activiteiten om met mensen in beweging te komen.

Zoek wat bij jou past en doe je voordeel met samen bewegen!

Geen reactie's

Geef een reactie