Sport

11 mei Sport is bewegen, maar bewegen geen sport

Sport

Bij sport denk ik aan een activiteit in verenigingsverband waarbij een wedstrijdelement wordt toegevoegd, maar ook zelf in beweging komen waarbij  je doelen stelt om vooruit te komen.
De definitie van sport is : “Alle lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden”
, aldus Dikke van Dale.
Daar valt wat mij betreft nog veel meer onder dan alleen een activiteit in verenigingsverband of buiten een rondje hardlopen.
Bij een sport ben je altijd in beweging. Want ook bij een denksport zoals schaken, maakt je brein overuren en is in beweging.
Actief gamen zoals met WII of de XBox valt dan ook ineens onder sporten. Dat kan nog wel eens de nodige discussie opleveren met tieners vermoed ik zo maar.

 

Bewegen

De definitie van bewegen is simpelweg het niet stilstaan. Dus waar wij denken dat we met onze beweegdoelen aan het sporten zijn, blijkt dat niet helemaal hetzelfde.
Als ik op de fiets naar mijn werk ga, ben ik aan het bewegen. Maar als je de definitie erbij pakt, ben je juist aan sport aan het doen.
Verwarrend vind ik dat.

Een rondje wandelen op zich is geen sporten, maar er bestaan wel wandelsportverenigingen en dan is het ineens wel een sport.
Zelf hou ik het er maar op dat actief bewegen met goed verhoogde hartslag een vorm van sporten kan zijn en ontspannen in beweging zijn is dan gewoon het bewegen.
Persoonlijk denk ik dan dat bewegen gezonder is dan sporten, maar daar zullen anderen het ongetwijfeld niet mee eens zijn.
Laagdrempelig bewegen is voor iedereen belangrijk. Wat je ook doet, blij in beweging. Bij sporten heb je meer risico op blessures en dat is dus al snel wat riskanter.

 

Sport is bewegen, maar bewegen geen sport

Dat was de aanhef en naar aanleiding daarvan bedacht ik me dat ik dus niet meer aan sport doe.
Want ik wandel veel en fiets veel en pak af en toe de me-mover ter ontspanning.
Wat dan uiteindelijk toch weer sporten blijkt te zijn in plaats van bewegen, omdat bij de me-mover vaardigheden als kracht en inzicht best handig zijn om ermee vooruit te komen.
Dat geldt voor een fiets uiteindelijk ook, ook al is hij elektrisch. Stiekem kost het toch kracht.

Laten we het er op houden dat we vooral moeten blijven bewegen.
En mocht er een sport zijn die je ontzettend leuk vindt om te doen, doe het vooral zo vaak als je wilt. Mocht je echter zweren bij wandelen en je doet dat zo vaak als je kan met steeds hoger tempo, ja dan ben je naar mijn mening nog steeds hartstikke aan het sporten.

Geen reactie's

Geef een reactie