tinnitus

08 dec Tinnitus, als het nooit meer stil is in je hoofd

Tinnitus

Tinnitus wordt in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd. Wat mij en vele anderen betreft, dekt dat de lading niet helemaal.
Bij veel mensen is het veel meer dan suizen alleen, die ervaren een continue geluidsstroom waardoor ze andere zaken minder goed horen.
Doodvermoeiend en frustrerend dus.

Tinnitus is een fantoomgeluid wat blijkbaar ontstaat in de hersenen.
Er lijkt ook zeer weinig aan te doen, behalve er mee te leren leven.
Bij sommige mensen is het geluid echter gekmakend en dan is er mee leren leven lang niet zo gemakkelijk.

Iedereen ervaart deze oorsuizingen anders. De één hoort een brom, de ander een piep, de ander echt het suizen en niemand weet hoe het nu echt ontstaat.

Welke factoren verergeren het?

Het schijnt dat vermoeidheid en stress de tinnitus kunnen verergeren.
Ook als je er zelf veel de nadruk op legt, dus er veel mee bezig bent, zorgt er voor dat je er meer last van hebt.
Zelf kan ik juist niet beamen dat stress het verergert, sinds kort merk ik bewust dat ik tinnitus heb terwijl ik juist in dit stadium van mijn leven heel weinig stress ervaar.
Vermoeidheid levert wel een harder geluid op en als je verkouden bent is dat ook een versterker voor het geluid.

Bij mij is het echter jarenlang vooral onbewust aanwezig geweest. Ik hoorde altijd wel een vage brom of ruis, maar had er nooit veel aandacht voor. Na een feestje was het altijd wat meer aanwezig.
Sinds kort ervaar ik echter een hele hoge, harde piep. Die was er ineens en toen bedacht ik me dat ik eigenlijk altijd al wel een geluid had gehoord.
Nooit eerder had ik er echt bij stil gestaan en ook nooit echt last van gehad. De piep heb ik geaccepteerd, ik kan er niet veel aan veranderen en de nadruk er op leggen gaat zeker niet helpen.

Totdat ik van de week op de bank zat en dacht een ambulance te horen die echter volledig overstemd werd door ‘mijn piep’, dat was de eerste keer dat ik het als zeer storend ervoer. Nu was ik op dat moment heel erg verkouden en ik kan me voorstellen dat dat een trigger was om het geluid te versterken. Dan zitten je holtes natuurlijk enorm vol en in mijn logica worden de trillingen dan anders door je hoofd verstuurd. Op dat moment kon ik me wel indenken dat sommige mensen zo gek worden van het geluid, dat je jezelf wat aan wilt doen.
Het idee dat het nooit meer stil is in je hoofd, kan voor mensen ondragelijk zijn.

Verleg je focus

Verleg je focus bij het geluid vandaan, dat is het enige wat ik kan aanraden. Alles wat je aandacht geeft, groeit immers.
Nu kan ik zelf erg makkelijk mijn focus op iets anders leggen doordat ik mindful in het leven probeer te staan.
Voor een ieder die dat niet doet, is deze opdracht best lastig.

Focus verleggen kun je doen door iets aan te pakken wat opperste concentratie vergt. Maar bijvoorbeeld ook door meditatie of ademhalingsoefeningen, mijn stokpaardjes, die me ook in deze situatie erg behulpzaam zijn.
De natuur maakt het geluid ook minder aanwezig, dus ga lekker naar buiten en focus op andere geluiden die je hoort. Of focus op je reukvermogen of zicht om even helemaal geen acht te slaan op je gehoor.

Acupunctuur kan een oplossing zijn voor tinnitus, dat krijg ik altijd al en daar neem ik nu mijn tinnitus maar in mee.
Verder zijn er weinig mogelijkheden. Gelukkig is er wel een stichting en een tinnitusloket voor mensen die er echt niet mee kunnen leven. Kijk dan op deze website, soms helpt het alleen al om het met anderen te delen.
Mocht jij nou een tip hebben die jou heeft geholpen de tinnitus te verminderen of heeft geleerd er mee om te gaan, dan zie ik dat graag in de reacties. Wie weet kunnen we zo mensen helpen!

 

Geen reactie's

Geef een reactie