zen

28 nov Zen, hoe word jij echt ontspannen?

Zen

Zen klinkt altijd als iets zweverigs voor veel mensen.
Voor mij is zen het gevoel dat je helemaal kalm en blij en ontspannen kunt zijn.
Zo’n gevoel dat je wel voor altijd vast zou willen houden en waarvan je soms denkt het te kunnen inplannen.

Niets is minder waar natuurlijk. Sommige dagen zijn nou eenmaal een race tegen de klok en dan is er ook bij mij weinig zen te bekennen.
Vaak denken mensen dat als je rustig overkomt, je ook altijd zen bent. Ik zal jullie uit de droom helpen, want wat je van buiten ziet is niet altijd wat de ander van binnen voelt.

Toch denk ik wel dat je zen kunt zijn als je er echt de tijd voor neemt. Soms moet je dat ook gewoon even doen. Tijd inplannen voor je eigen ontspanning. Dan wordt het namelijk steeds gemakkelijker om dat gevoel bij jezelf op te kunnen roepen.

Ontspanning

Niet iedereen kan makkelijk ontspannen. Sommige mensen weten niet eens hoe ze dat zouden moeten doen.
Dan ben je het contact met jezelf en je voelen ergens in de ratrace van het leven gewoon helemaal kwijt geraakt.
Erg genoeg natuurlijk. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Voelen kun je leren. Door aandacht te schenken aan je eigen lichaam. Niet meteen in de ochtend naar je telefoon grijpen, nee eerst je lichaam ‘voelen’.
Hoe voel je je van binnen? Gejaagd, relaxed, suf? Alleen die aandacht voor wat er in jouw lijf gebeurt, kan er al voor zorgen dat je meer begint te voelen. Dat kan het begin van ontspanning zijn.

Ontspanning en zen worden werkt voor iedereen anders. Ik word heel blij in de natuur, maar een ander misschien helemaal niet.
Ga bij jezelf na waar jij echt ontspannen van raakt. Dat kan ook per seizoen wisselen.
Op dit moment word ik zen van een bakkie koffie onder de kerstboom. In januari word ik daar juist onrustig van, dan moet die boom weg.
Ik kan in mijn eentje goed ontspannen door gewoon wat te mijmeren. Een ander kan helemaal zen worden van een ingewikkelde puzzel of van mandala’s kleuren.
Ieder zijn ding, dus zoek vooral je ontspanning die jij nodig hebt.

 

Zen zijn kun je plannen

Plan je dagelijkse (of wekelijkse) zen moment daadwerkelijk in. Soms lukt het dan alsnog niet. Maak je vooral niet druk en wacht tot het moment dat het wel uitkomt.
Proberen te ontspannen terwijl je nog van alles moet gaat niet werken namelijk.

Wat voor sommige mensen goed werkt is eerst de volledige to do list af te werken. Het liefst in de ochtend, dan ben je vaak wat productiever. De tijd die er overblijft tussen het volgende wat moet en alles wat gedaan is, kun je inzetten als jouw ontspanningsmomentje.
Als ik met een bak thee kan gaan zitten nadat ik een ochtend flink gewerkt hebt, dan kan ik heel voldaan even ontspannen en ja dan ben ik echt zen. Al is het maar een kwartier, voordat ik het volgende weer moet gaan doen ben ik door het zen moment relaxter en uiteindelijk daardoor productiever.
Zen zijn scheelt tijd, in plaats van dat het alleen maar tijd zou kosten.

Voordat je zover bent, zal je dat gevoel eerst zelf moeten ervaren, en ja, dat kost wel tijd.

Geen reactie's

Geef een reactie