Zomerdip

04 sep Zomerdip, een zeldzaam verschijnsel?

Zomerdip

Een zomerdip, echt iets waar ik zelf elk jaar opnieuw last van heb.
Er zijn maar weinig mensen die dat verschijnsel met mij delen.
Een zomerdip bestaat voor mij uit ontzettend moe zijn, geen energie hebben om ook maar iets te ondernemen, mijn hele lijf doet pijn en zwelt ook nog eens op. Elk jaar opnieuw denk ik dan ook dat de overgang met tien kilo extra nu echt begonnen is, maar zodra de nazomer begint, zijn die kilo’s weer weg, hoera!
Voor iemand die altijd veel buiten is en veel beweegt, klinkt een zomerdip dan ook best vreemd. Want juist de zomer is de tijd om dat buiten te doen. En dat doe ik dan ook, maar wel om half zeven in de ochtend. Als het buiten nog fris en fruitig is.

In mijn omgeving herkent niemand de verschijnselen die ik ervaar tijdens de zomer, dus ging ik op onderzoek uit of het überhaupt wel bestaat. Bestaan doet het sowieso, want ik ervaar het, maar is het ook bekend?
Dat blijkt het wel degelijk te zijn, maar wel onder een kleine groep mensen. Nou, die indruk had ik al, want over het algemeen stuit je op behoorlijk wat verbazing als je zegt niet van de zomer te houden.

 

Een zomerdip valt onder SAD

Er blijkt een seasonal affective disorder te zijn, oftewel SAD. Die afkorting dekt de lading wel heel treffend 🙂
Dezelfde afkorting geldt ook voor de winterdip, die veel meer mensen herkennen en waar uiteindelijk ook meer begrip voor is.
Nu gaat het mij niet om begrip. Ik voel wat ik voel ongeacht wat een ander daar van vindt. Het gaat mij wel om een stukje herkenbaarheid de wereld inbrengen. Veel mensen snappen namelijk niet waarom zij zich zo voelen in de zomer. Omdat ‘men’ nou eenmaal vindt dat je in de zomer hoort te genieten van alle mogelijkheden, zoals weinig kleding, lekker bruin tintje, feestjes op het strand, bbq-en enzovoorts.
Mensen met een zomerdip vinden die dingen ook allemaal leuk, alleen voelen ze zich niet zo lekker door de warmte. En dat maakt het lastig om volop te genieten.
Het is dus wat anders dan een zomerdepressie, dat is wat mensen ervaren die onder druk staan en vooral in de zomer de druk van ‘moeten genieten en moeten socializen’ voelen.
Een zomerdip hoort bij mensen die echt last hebben van de temperaturen en daardoor volledig uit hun normale ritme geraken.

Hoera, nazomeren

Op dit moment is het nog steeds zonnig en hebben we relatief hoge temperaturen.
Toch voelt het al een stuk frisser aan. En precies dat is het moment waarop ik, en waarschijnlijk alle mensen met een zomerdip, zich weer wat lekkerder in hun vel gaan voelen.
De zon is er nog steeds en nu lukt het wel om buiten actief bezig te zijn.
Ik voel letterlijk meer energie door mijn lijf stromen en ik slaap ook ineens stukken beter.
Voor mij de ideale periode om op vakantie te gaan. Niet te warm, heerlijk frisse ochtenden en avonden en overdag genieten van het buitenleven in de zon zonder dat ik lamgeslagen raak.
Heerlijk weer mijn normale, actieve ritme oppakken dus, juist als ik drie lange weken vrij voor de boeg heb.

De zomerdip is voorbij, dus lange wandelingen, here I come!

Geen reactie's

Geef een reactie