24 jan Bewust eten en bewust genieten
Bewust eten
Bewust eten kan voor iedereen anders zijn.
Je kunt bewust eten, omdat je je gewicht onder controle wilt houden, maar ook omdat je tegen dierenleed bent en/of het milieu wil sparen.
Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de dingen die je doet en waarom je het op die manier doet.
Onbewust zijn van bijvoorbeeld eten, kan ervoor zorgen dat je verkeerde dingen binnenkrijgt of juist veel te veel.
Die zak chips die je gedachteloos opeet tijdens de film bijvoorbeeld. Waarschijnlijk wilde je het helemaal niet, maar onbewust werkte je het achter elkaar naar binnen. En stiekem is er dan een schuldgevoel, omdat je dat hebt gedaan.
Voor een gezond lichaam is bewust eten heel belangrijk. Elk lichaam is daarnaast ook weer anders. Waar mijn lichaam slecht op reageert, gaat jouw lijf misschien heel goed op.
Luister naar je lichaam om te horen wat het nodig heeft om zich goed te voelen.
Gezonde voedingsstoffen zijn daar absoluut een onderdeel van. Hoe vaker je gezond eet, hoe meer je je bewust kunt worden hoe je lichaam zich daarbij voelt.
Voor mij geldt bijvoorbeeld dat ik best een dag ongezond kan doen, maar de dag daarna schreeuwt mijn lijf bijna om groente en fruit.
Zodra je de signalen van jouw lijf gaat herkennen, kun je de schade van ongezonde dingen beperken.
Bewust eten betekent ook genieten!
Bewust eten betekent voor mij ook heel erg dat ik er bewust van kan genieten.
Ook, of misschien juist, als ik iets eet wat ik eigenlijk niet zou moeten doen.
Ik maak de keuze het toch te doen, omdat ik weet dat ik er heel blij van wordt. Gelukshormonen zijn tenslotte ook heel belangrijk.
Zo kan ik heel blij worden van eens in de zoveel tijd een patatje. Omdat ik een intolerantie voor aardappel heb, eet ik dat heel zelden.
Je kunt echter je maaltijden zo plannen dat je toch aan bewust eten blijft doen. Ik eet dan heel bewust een patatje en geniet daar ook enorm van. En wat blijkt? Op deze manier zijn mijn klachten na het eten ervan toch een beetje minder. Als ik het maar bewust doe.
Dat wil niet zeggen dat je elke dag bewust voor iets moet kiezen wat je lijf niet verdraagt, want dan krijg je echt wel klachten.
Maar met mate en er toch van genieten is helemaal prima. Dat zorgt er namelijk voor dat je je normale dieet gewoon vol blijft houden zonder er ongelukkig van te worden.
Sta je zelf toe af en toe eens flink uit de bocht te vliegen en daar tegelijkertijd enorm van te genieten. Dat is echt een geluksmomentje waar je een tijdje op kunt teren. Om vervolgens gewoon weer verder te gaan met bewust eten.
Hetzelfde geldt wat mij betreft voor alcohol. Ik drink niet veel, maar soms even wel en dan geniet ik er van.
Schuldgevoelens leiden namelijk nergens toe als het om eten en drinken gaat, het geeft alleen een ontevreden gevoel.
Dat is er bij ons allemaal toch stiekem ingepeperd door het schoonheidsideaal. Natuurlijk is alcohol niet goed voor je lijf en zeker niet voor je brein. Maar je mag er best af en toe van genieten als je dat lukt zonder het structureel te doen.
Bewust leven is namelijk prima, bewust eten ook heel goed, maar bewust genieten is daar een zeer belangrijk onderdeel van wat mij betreft.
Ook het milieu telt mee bij welk eten je kiest
Het milieu wordt steeds belangrijker. Wij mensen zijn langzamerhand bezig de wereld te vernietigen. Dat gaan we zelf niet meemaken, maar het nageslacht krijgt daar al weer mee te maken.
Om die reden vind ik bewust eten ook heel belangrijk. Mijn vleesconsumptie is drastisch verminderd om het milieu én het dierenleed te verminderen.
Mijn lijf wil af en toe echter wel echt vlees en dan komt het bewust genieten weer om de hoek kijken.
Ik sta mijzelf toe vlees te eten op de momenten dat mijn lijf daar om vraagt. Het liefst dan natuurlijk biologisch vlees en ook daar geniet ik heel bewust van.
Je kunt in je eentje de wereld niet veranderen, maar je kunt zeker wel een bijdrage leveren, ook door je eetgedrag.
Bewust eten en bewuste keuzes daarin maken helpen de wereld ook een beetje beter te maken.
Mooi toch als je én goed bezig bent voor jezelf en een beetje voor de wereld?
Kies bijvoorbeeld groentes die niet heel veel water nodig hebben bij de groei. Een avocado kost bijvoorbeeld enorm veel water, voordat er überhaupt een vrucht aan komt. Sinds ik dat weet is mijn consumptie van de avocado drastisch verminderd. In ontwikkelingslanden zijn er mensen die amper aan water kunnen komen. Voor mijn gevoel is het dan niet oké om een vrucht te eten die zo ontzettend veel water nodig heeft waar een gezin daar misschien een week mee kan doen. Ook dat is bewust eten.
Verdiep je daarom in wat je eet en wat er voor nodig is om jouw eten te laten groeien. Dan word je vanzelf bewuster van de keuzes die je maakt en help je ons allemaal een klein stapje vooruit.
Geen reactie's