doseren

20 mrt Doseren, het blijft toch zo lastig

Doseren

Doseren, het bepalen van de juiste hoeveelheid.
En precies dat is best een ingewikkeld proces.
Bij alles wat we doen, is het belangrijk om te doseren.
Zoals bij wat we eten, hoe veel we bewegen, de juiste dosis nachtrust, de juiste dosis rust en ontspanning, enzovoorts, enzovoorts.
Dat weten we allemaal ook eigenlijk wel en toch lijkt iedereen daar elke keer weer problemen mee te hebben.

De juiste dosis bepalen is niets anders dan de perfecte balans vinden.
Ken jij iemand die dat heeft? Die perfecte balans waardoor je niet uit je evenwicht raakt?

 

Doseren blijft altijd lastig

Wij mensen slaan heel snel door in alles wat we doen.
Willen we afvallen dan grijpen we vaak naar een crashdieet waarin het risico bestaat dat je doorslaat en te snel teveel afvalt. Het resultaat is bij vrijwel iedereen bekend, het komt er net zo hard en ,soms zelfs meer, weer aan.
Zo is het ook met sporten. Ben je eindelijk weer begonnen, voelt het als herboren en ga je meer en meer sporten. Doelen wil je bereiken, resultaten zien. We vergeten alleen onze rustmomenten. Je conditie verbetert door goed te herstellen, maar die herstelmomenten slaan we vaak over. We willen altijd meer en meer en beter.

Dat doseren blijft daarom heel lastig. Want hoe bepaal je nu precies de juiste dosis?
Daar kom je vaak pas achter als je wederom te laat bent. Je raakt oververmoeid, je hartslag gaat omhoog en je lijf gaat protesteren.
Zo werkt het in ieder geval bij mij. En blijkbaar leer ik er ook niet van.
Het zou zo mooi zijn als we precies het juiste moment kunnen bepalen waarop we even moeten rusten, even niets moeten eten en een juiste nachtrust pakken.

 

Bewust zijn helpt

Het bewust zijn van je eigen conditie kan helpen bij doseren.
Daarmee los je niet alles meteen op, fouten maken mag, maar het helpt wel.
Zelf volg ik mijn lichaam en conditie door middel van mijn hartslagmeter. Inmiddels weet ik als ik veel rust neem, dat mijn hartslag heerlijk laag wordt.
Zodra ik echter weer meer ga bewegen, omdat het nou eenmaal zo lekker weer is dit voorjaar, knalt die hartslag omhoog en zakt steeds minder laag in rust.
Ergens gaat er dus iets niet goed. Om uit te vinden wat precies, is nog best lastig.

Doseren is blijkbaar niet mijn ding. Mijn lijf geeft aan zin te hebben in een wandeling of in een fietstocht, wat ik vervolgens moet bekopen met een waarschuwing van mijn hartslagmeter dat mijn herstel niet goed is.
Doe ik dan een paar dagen rustig aan, krijg ik de melding dat mijn conditie achteruit gaat.

Stapje voor stapje ben ik nu aan het uitproberen wat precies de juiste balans is. Het gaat beter, maar dat doseren….tja, het blijft echt een dingetje hoor.
Daarom ben ik al tevreden met het feit dat ik er me bewust van ben. Elke verandering begint met bewust zijn van het feit dat er iets veranderd mag worden.
Hoe, ja dat is de volgende uitdaging…..

Geen reactie's

Geef een reactie