Fysiotherapie

17 apr Fysiotherapie, veel meer dan massage

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie denken we vaak aan oefeningen en pijnlijke massages tegen rugklachten of blessures die we met sporten hebben opgelopen.
De definitie van fysiotherapie is een manier van behandelen wanneer je bewegingsproblemen hebt.
Persoonlijk vind ik dat te algemeen, want een fysiotherapeut kan door je bewegingsproblemen ook ándere klachten of oorzaken ontdekken.

Tegenwoordig behelst fysiotherapie dan ook veel meer. In meerdere praktijken kun je terecht voor ademhalingsklachten, post- coronaklachten en begeleiding bij je leefstijl. Zeker in de huidige tijd waarin we leven heel actueel.
Een multifunctionele praktijk dus en dat kan heel goed werken aangezien je je gehele systeem aan pakt.
Tenslotte heeft de klacht altijd een oorzaak die door op een meer holistische manier van kijken beter begrepen kan worden.
Waar ik vroeger fysiotherapie eigenlijk een beetje vermeed, weet ik inmiddels dat dat een hele fijne manier van het verhelpen van je klachten kan zijn.
Het is daarbij ook nog eens laagdrempelig aangezien je niet per se eerst langs de huisarts hoeft, hoewel ik dat in veel gevallen wel aanraad en bij ingewikkelde problematiek zal de fysiotherapeut dat ongetwijfeld zelf ook doen.

 

Fysiotherapie en leefstijlcoaching

In de huidige tijd hebben veel mensen baat bij leefstijlcoaching.
We hebben ons een verkeerde manier van voeden, bewegen en slapen aangeleerd en vooral de balans tussen deze zaken kunnen verstoord raken.
Veel fysiotherapiepraktijken hebben nu leefstijlcoaching in hun aanbod, omdat ook lichamelijke klachten door je leefpatroon kunnen ontstaan.
Bijvoorbeeld nekklachten, schouderklachten en rugklachten kunnen ontstaan door een verkeerde ademhaling. Stress ook. Door een combinatie van deze zaken zet je je lichaam ‘vast’.
Als je daar goed bij begeleid wordt, dan kan dat een enorm verschil voor je gezondheid en leefstijl maken.
Mijn stokpaardje is nog steeds ademhaling en  beweging en dus vind ik het heel goed nieuws dat er praktijken voor fysiotherapie zijn die hier gecombineerde interventies voor aanbieden zonder verwijzing.

Weet je zelf niet waar te beginnen met sporten, dan is dat via een praktijk met diverse specialismen op het gebied van fysiotherapie een hele fijne manier om te starten. Zo leer je wat goed is voor jouw lijf en wat jij nodig hebt.
Ieder mens is immers uniek.

Kies een praktijk waar jij centraal staat

Zo vind ik het heel belangrijk zelf centraal te staan bij een praktijk en niet alleen de klacht.
Verdieping in de persoon, in gewoonten is net zo belangrijk als de klacht zelf.
Meerdere praktijken zijn daar tegenwoordig mee bezig en je kunt vrij simpel online afspraken maken bij mensen waar jij je goed bij voelt.
Zo is er Fysiotherapie Breda , mocht je daar in de buurt wonen, die diverse specialismen in huis heeft, mogelijkheden tot groepsgewijs sporten en desgevraagd kijkt naar de leefstijl.
Het online tijdperk maakt het dan ook nog eens mogelijk dat je je oefeningen of in een app krijgt of via de mail, zodat je thuis ook gemakkelijk aan de slag kunt.
In andere regio’s zijn er ook praktijken of Gli’s (gecombineerde leefstijlinterventies) waar je terecht kunt voor interventies met meerdere specialismen, zodat we met z’n allen gezond en klachtenvrij kunnen leren bewegen!
Gun jezelf ook eens een bezoek aan de fysiotherapeut!

Geen reactie's

Geef een reactie