gezonde nachtrust

26 jan Gezonde nachtrust en adem horen bij elkaar

Gezonde nachtrust

Gezonde nachtrust is onontbeerlijk voor ons allemaal.
Toch geven we onze slaap niet altijd de aandacht die het verdient.
Lange tijd vond ik het zelfs een beetje zonde van m’n tijd, want in de tijd dat ik sliep had ik zoveel andere dingen kunnen doen…
Naarmate de jaren vorderen, begin ik een gezonde nachtrust meer te waarderen en het de credits te geven die het verdient.

Gezonde nachtrust draagt tenslotte bij aan een gezond leven.
Als je nachtrust niet optimaal is, functioneert je lijf en je brein ook niet optimaal.
Maar hoe creëer je de optimale slaap? Dat is echt nog niet zo gemakkelijk en op de één of andere manier al helemaal niet als je vrouw bent.
Hoewel ik ook mannen ken die onrustige nachten ervaren.

Inmiddels weet ik ook dat lang slapen helemaal niet hoeft te betekenen dat je ook daadwerkelijk goed slaapt.
Sterker nog, als ik lange nachten maak, is de kwaliteit van mijn slaap slechter dan wanneer ik tussen de 7 á 8 uur slaap.
Het gaat bij een gezonde nachtrust om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. En soms ervaar je de kwaliteit als niet oké terwijl dat dan achteraf best mee blijkt te vallen.
Wij mensen hebben ook nog eens een verstoord beeld van onze nachtrust. Als je veel wakker ligt, spreek je gerust tegen anderen over een nacht van drie uur slaap. Als je het gemeten had, zoals ik tegenwoordig doe met mijn sporthorloge, dan blijkt dat je echt veel langer geslapen hebt.
Beleving en daadwerkelijke rust verschillen dus ook nogal van elkaar.

 

Gezonde nachtrust en adem

Gezonde nachtrust en adem zijn aan elkaar verbonden. Is de kwaliteit van je ademhaling goed, dan is de kwaliteit van je nachtrust dat over het algemeen ook.
Ben je gestrest? Dan adem je sneller en dat zie je terug in de kwaliteit van je slaap.
Als je kalm bent, is je ademhaling dat ook en je nachtrust is dan meteen ook een stuk beter van kwaliteit.
Kortom, die twee kunnen niet zonder elkaar.

Mensen met slaapapneu zijn precies om die reden altijd moe. Maar denk ook aan mensen met benauwdheidsklachten of met grote amandelen. Je ademhaling is dan niet optimaal en de kwaliteit van je slaap verslechtert daardoor.
Uiteindelijk heeft dat ook gevolgen voor je brein en je gezondheid.

Mocht je geen gezonde nachtrust ervaren, begin dan eens met het onder de loep nemen van je ademhaling.
Dat kun je doen door een hartslagmeter, maar de meeste smartphones hebben die functie ook. Nu zullen die niet allemaal helemaal de optimale hartslag of ademhaling weergeven, maar als je de oefeningen toepast zal je wel zien dat zowel hartslag als ademfrequentie dalen.
Ik dacht al een heel eind op de goede weg te zijn door ademhalingsoefeningen via een app te volgen. Mijn ademtempo ging daardoor al keurig omlaag, maar de balans tussen hartslag en ademhaling was er nog niet. Maar elk begin is er één dus ik zou eerst gewoon starten met rustig ademen.
Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar een app waarin je zelf je ademfrequentie kunt vastzetten. Voor mij is de ideale frequentie namelijk anders dan voor die van jou. Speel daar mee en voel wat voor jou goed voelt.

Begin gewoon met rust aanbrengen

Alles wat je ademfrequentie omhoog brengt, kan je slaap verstoren.
Dus ook het kijken van een spannende film voor het slapen gaan. Of een app gesprek wat je opwindt en waar je je druk over maakt. Of een drukke dag op het werk.
Daarom is het belangrijk dat eerste los te laten, voordat je gaat slapen.
Ook dat kan door een ademhalingsoefening.

Zelf begin ik mijn dag met een ademhalingsoefening en na mijn werk doe ik er nog één om tot rust te komen.
Halverwege de avond doe ik er nog één en sinds ik dat doe, verbetert mijn slaap én de balans tussen hartslag en ademhaling.
Ademen is de eerste stap om je zenuwstelsel tot rust te brengen, met als gevolg een verbeterde kwaliteit van je slaap.

Want een gezonde nachtrust, die creëer je zelf!

 

 

2 Reactie's
 • Mia
  Geplaatst op 03:29h, 28 januari Beantwoorden

  Zou je melatonine aanraden om goed te kunnen slapen?

  • Winnifred
   Geplaatst op 08:20h, 28 januari Beantwoorden

   Daar heb ik geen ervaring mee dus dat kan ik niet aan- of afraden.

Geef een reactie