vulling of voeding

02 feb Gebruik jij vulling of voeding?

Vulling of voeding?

Vulling of voeding, ik hoor het regelmatig voorbij komen en dan vind ik dat ik dat best goed aanpak.
Voeding is datgene waar je lichaam baat bij heeft om alle processen te kunnen laten doordraaien.
Vulling zijn voedingsmiddelen waar je jezelf vooral vol mee propt, om het oneerbiedig te zeggen.

We begrijpen over het algemeen al best goed wat vulling of voeding voor ons lijf is.
Of eigenlijk mag ik het woordje ‘al’ er wel af laten. Vroeger wisten we namelijk helemaal niet wat vulling was, sterker nog, we hadden geen vulling! Dat zijn namelijk bewerkte voedingsmiddelen en die bestonden toen nog helemaal niet.
Alles wat we tot ons namen was noodzakelijk om te overleven en niet meer dan dat.
Tegenwoordig nemen we dingen tot ons die uiteindelijk onze levensduur zelfs zouden kunnen verkorten.
Waarom zouden we dat eigenlijk willen?

 

Verslavend of noodzakelijk

Tegenwoordig is dat een beetje hoe we omgaan met vulling of voeding.
We zijn regelrechte snaaiers geworden en kijken vooral naar wat we willen en niet zozeer naar wat we nodig hebben.
Als wij gaan eten of trek hebben, denken we vaak :”Waar heb ik zin in?” in plaats van :”Waar heeft mijn lijf behoefte aan?”
En eerlijk, dat doe ik zelf ook nog steeds terwijl ik weet dat het niet goed is en dit ook met anderen deel. Tenzij ik een virus bij me draag. Dan ga ik mijn lijf ineens bieden wat het nodig heeft. Misschien was dat virus helemaal niet gekomen als ik dat al eerder gedaan zou hebben….

Het punt is dat lekkere trek een verslaving cq gewoonte is. Na het eten een koekje bij de thee of koffie. Het is er in geslopen.
Toen ik jong was, was dat nog een luxe. Vaak kreeg je alleen op vrijdagavond of zaterdagavond iets lekkers bij de thee of koffie.
Daar keek je dan ook echt naar uit en dan was het genieten!
Nu werken we gedachteloos naar binnen wat er voor ons neus gezet wordt, vaak alle dagen van de week.
En is de voorraad op, dan presteren we het ook nog om daarover te mopperen.
Wat zijn we toch rare wezens. Want dat lekkers is puur je gewoonte om iets weg te knabbelen. Behalve voor je humeur is het voor niets in je lijf noodzakelijk.

Noodzakelijk zijn de voedingsstoffen die je op een dag binnenkrijgt, die waar je motortje van blijft draaien.
En geloof mij, dat doen al die toegevoegde suikers echt niet voor je.
Wist je dat je 35 verschillende soorten plantaardige voedingsmiddelen per week zou moeten eten voor een goede gezondheid?
Ik ook niet. 35 klinkt als erg veel en ik geloof niet dat ik dat haal in een week.

Vulling of voeding onder de loep nemen

Dat klinkt voor mij dan meteen als een leuk onderzoekje binnen mijn eigen leefstijl.
Neem ik daadwerkelijk 35 verschillende soorten plantaardige voedingsmiddelen per week?
Ik denk het het niet. Ook voor mij is het dus zeer raadzaam mijn vulling of voeding eens onder de loep te nemen.
Want bewustzijn van je patroon is één, er naar handelen is nog iets heel anders.

Hoe meer ik er over nadenk tijdens het schrijven van deze blog, hoe banger ik ben dat ook ik slecht omga met het fenomeen vulling of voeding. Wat wil zeggen dat ik meer vulling dan voeding tot mee neem. Mijn vulling is vaak wel een bewustere, gezondere keuze dan die ik vroeger maakte, maar het blijft vulling en geen voeding.

Een handige tip las ik in een artikel van Inspirerend Leven. Namelijk je boodschappenlijstje maken en dan beginnen met voeding. Kom je niet aan 35? Dan vul je aan met zaden, pitten en verse kruiden. Die zaden en pitten gebruik ik wel, maar voor het gemak wel elke week dezelfde.
Daar is dus al winst te behalen. Verse kruiden is elke keer een ambitieus plan wat strandt bij het niet goed verzorgen van de plantjes.
Leermomentje dus.

Een snelle blik in mijn eetmeterapp leert me dat ik deze week aan ongeveer 18 verschillende soorten voedingsstoffen kom. Dat is dus veel te weinig! Dat komt vooral doordat ik toch nog steeds de fout maak te weinig te variëren, veel hetzelfde soort ontbijt en veel dezelfde soort lunch.
Voor mij brengt het schrijven van deze blogs dus ook altijd weer nog meer inspiratie om het anders aan te pakken.

En jij? Gebruik jij meer vulling of ben je goed bezig en eet je meer voeding?

Geen reactie's

Geef een reactie