growth mindset

29 jan Growth mindset en fixed mindset, wissel af

Growth mindset

Growth mindset, een populaire term deze dagen.
Wat houdt het precies in?
Een growth mindset is een mindset die jou ertoe in staat stelt nieuwe dingen te willen leren. Oftewel uitdagingen aan durven gaan.
Buiten je comfortzone gaan betekent dat je nieuwe dingen leert en dus groeit. Je growth mindset zorgt ervoor dat je buiten die comfortzone gaat.
Het betekent ook dat je fouten durft te maken en in staat bent juist van die fouten te leren. Nieuwe dingen doen dus, dingen die je nog niet kan! Kansen en mogelijkheden zien.
Niet iedereen is in staat deze mindset te gebruiken of bezit überhaupt nog zo’n soort mindset, terwijl dat wel is waar voor jou de ontwikkeling kan zitten.
We worden allemaal met deze mindset geboren, maar gaandeweg je leven gebeuren er dingen die jou negatieve ervaringen op kunnen leveren. Daardoor verandert je mindset soms naar een meer statische vorm en ben je minder goed in staat verder te ontwikkelen.

Fixed mindset

In dat geval heb je een fixed mindset. Je blijft veilig binnen je eigen comfortzone en doet dat wat je al kent.
Mensen met een fixed mindset zien vaak een glas dat half leeg is. Ze denken iets niet te kunnen en geloven er ook niet in dat ze dat nog kunnen leren.
Met deze mindset doe je vaak en veel van hetzelfde zonder je zelf uit te dagen.
Je leeft te leven en gelooft niet dat het anders zal worden. Ben je daar oké mee dan is dat natuurlijk helemaal prima.
Ervaar je er juist stress en negativiteit door, dan is het minder goed voor je.

 

Ik geloof in afwisseling van growth mindset en fixed mindset

Ik geloof niet dat je altijd 100% een growth mindset moet hebben. Sommige mensen hebben dat misschien wel en gedijen daar prima bij, maar voor mij werkt dat niet.
Juist de afwisseling zorgt ervoor dat ik me ontwikkel. Tijdens periodes van een fixed mindset ben ik in mijn eigen bubbel mijn nieuw verworven talenten eigen aan het maken. Dan doe ik veel van hetzelfde en merk ik ook dat ik liever even geen verandering heb. Mijn weken lijken op elkaar en ik ga goed in een gestaag ritme.
Totdat daar ineens weer het gevoel is dat er meer in zit. Dan wordt mijn growth mindset weer wakker en ben ik toe aan nieuwe uitdagingen.
Soms denk ik zelfs er niet eens aan toe te zijn, maar staat mijn agenda plotseling vol met nieuwe dingen die ik nooit gedaan heb. Van te voren lijkt het me erg veel en denk ik dat niet aan te kunnen. Mijn fixed mindset steekt de kop op en wil het liefst de agenda omgooien.
Uiteindelijk ga ik al mijn afspraken gewoon na komen en dan blijkt altijd dat ik er bergen energie door krijg!

Kortom, mijn growth mindset wordt uitgedaagd en ik wil dóór. Nieuwe dingen leren en die gaan toepassen. Het geeft energie en nieuwe verbindingen in je hersenen wat sowieso goed voor je is.
Die afwisseling is volgens mij ontzettend goed voor je brein. Na een tijdje met mijn growth mindset aan de slag te zijn geweest, voelt het erg goed weer even in mijn fixed mindset te settelen. Op die manier kom ik en mijn brein tot rust. Ik kan de nieuw geleerde zaken eigen maken, uitrusten en energie op doen voor de volgende periode waarin mijn growth mindset de kop opsteekt.

Niemand is 100% fixed mindset en niemand is 100% growth mindset.
Mij kost de growth mindset meer energie dan anderen en dus is het zaak tijdens die periodes de balans ook goed in de gaten te houden. Een rustdag tussendoor, vroeg naar bed, gezonde voeding en voldoende, uitdagende beweging.
Dat is volgens mij de manier om door het leven te bewegen. Vol afwisseling tussen de verschillende mindsets, zodat je jezelf optimaal ontwikkelt.

Geen reactie's

Geef een reactie