holistisch kijken

08 feb Holistisch kijken naar alles om je heen

Holistisch kijken

Holistisch kijken is voor veel mensen een term die in de alternatieve hoek zit.
Het betekent echter niets anders dan vanuit een breder perspectief naar zaken kijken.
Wij mensen hebben ooit ergens geleerd vanuit een kokerblik te kijken. Vanuit onze eigen ervaring iets bezien en daarop gebaseerd vellen we ons oordeel.
Als je daar goed over nadenkt is dat natuurlijk best een beetje gek. Ik heb mijn ervaring en jij hebt jouw ervaring.
Kijk ik vanuit de mijne, dan zie ik andere dingen dan jij vanuit de jouwe. Welk perspectief is dan waar?
Precies dat weten we dan niet, want voor mij is het mijn waarheid en voor jou de jouwe.
Holistisch kijken zorgt ervoor dat je alle kanten van een verhaal probeert te bekijken.
Net zoals een holistisch arts een medisch probleem ook vanuit meerdere hoeken bekijkt, hij of zij probeert voorbij de klacht te kijken in plaats van te focussen op de klacht.
Dat zouden we eigenlijk allemaal eens moeten doen.

 

Hoe doe je dat, holistisch kijken?

Als je holistisch wilt leren kijken of zelfs leven, dan is het belangrijk dat je de focus loslaat.
Je stokpaardje waar je je oordeel normaal misschien altijd op baseert.
Zelf geloof ik heel erg in gezond leven en goed voor jezelf zorgen. Als ik goed voor mezelf zorg op mijn manier, dan wil dat niet zeggen dat mijn manier ook goed is voor jouw lijf.
Als ik iemand daarin wil adviseren, dan is het belangrijk dat ik dat voor ogen hou. Mijn stokpaardje is bijvoorbeeld een goede ademhaling. Er zijn echter mensen die helemaal zenuwachtig worden als ze juist daarop de focus leggen. Dan moet daar dus iets anders ter ontspanning toegepast worden.
Je kijkt vanuit een breder perspectief met meerdere mogelijkheden.
Holistisch kijken is heel oplossingsgericht, maar wel met oog op meerdere oplossingen en niet alleen degene die jij kent.

Je kan het ook toepassen als iemand in je omgeving even niet zo lekker gaat.
Ga jij dan adviseren vanuit je eigen ervaring toen je zelf niet zo lekker ging? Dat is wat veel mensen doen en vervolgens jou vertellen dat je moet doen wat zij toen ook hebben gedaan. Misschien werkt dat echter helemaal niet zo voor de ander en veroorzaak je juist meer stress.
Holistisch kijken is eigenlijk heel goed luisteren naar wat de ander vertelt en vervolgens vanuit meerdere kanten het probleem benaderen.
Door het samen te bespreken en vooral goed te luisteren zonder je eigen ervaring er in te betrekken, kun je de ander misschien wel veel verder op weg helpen.

 

Hoe je de wereld ziet, ervaar je de wereld

Hoe je de wereld ziet, is hoe je hem ervaart.
Zie jij het leven als moeilijk en zwaar, dan ervaar je het leven ook als moeilijk en zwaar.
Bezie jij het leven vanuit een positieve insteek, dan kan hetzelfde leven een stuk minder zwaar aanvoelen, omdat je er anders naar kijkt.
Zo kunnen twee vergelijkbare levens twee totaal andere personen en insteken opleveren.
Holistisch kijken kan daarbij helpen. Jezelf afvragen of het wel klopt wat jij ziet of heeft de ander ook een punt en kun je daar iets mee?
De situatie bekijken vanuit een helikopterperspectief eigenlijk. Er boven gaan hangen en van alle kanten kijken wat mogelijke oplossingen of insteken zouden kunnen zijn. Daar kies je de gene uit die bij jou past.

Probeer daarnaast ook anders te luisteren als iemand jou iets vertelt.
Meestal luisteren wij om te reageren en dat reageren doen we vanuit onze eigen ervaring waar we ons oordeel op baseren en dat uitdragen aan de ander. Vraag je eens af of dat is wat je wilt.
Of wil je echt luisteren en je vervolgens afvragen vanuit een blanco ervaring wat een oplossing zou kunnen bieden.
Kies je voor het laatste, dan ben je bezig met holistisch naar de wereld kijken.

De wereld op zich is op dit moment zeker geen pretje. Daar kunnen we allemaal triest van worden en in blijven hangen, het wordt er echter niet beter van.
Je kunt ook kijken naar dingen die ontstaan juist doordat het nu zo’n puinhoop lijkt te zijn.
De warmtekamers bijvoorbeeld die op dit moment worden opgericht om mensen ten tijde van de energiecrisis wat warmte te bieden. Daaruit vloeien misschien weer contacten voort, wordt een eenzaam persoon minder eenzaam, enzovoorts. Het is niet alleen maat ellende, je moet het alleen willen en durven zien.

Geen reactie's

Geef een reactie