mentale gezondheid

24 mei Mentale gezondheid week, zo belangrijk!

Mentale gezondheid

Het is de week van de mentale gezondheid en wat mij betreft is een week eigenlijk te kort.
Zo’n week wordt in het leven geroepen om aandacht te vragen voor een probleem.
De huidige toestand van de mentale gezondheid is zo’n probleem, want er kampen zoveel mensen met problemen wat betreft hun mentale gezondheid. Er zou wel een heel jaar aan besteed mogen worden. Juist omdat het zo belangrijk is dat we mentaal weerbaar zijn.

Ben je dat? Koester het! Want heel veel mensen zijn mentaal niet weerbaar en soms komt dat door hun problemen, maar het kan ook zijn dat het wordt veroorzaakt door andermans problemen.
In beide gevallen is het belangrijk dat er aandacht voor is ofwel komt. Want mentale problemen kunnen mensen slopen.

Wat gebeurt er in de week van de mentale gezondheid

In de week van de mentale gezondheid worden er allerlei initiatieven opgezet voor mensen om aandacht te geven aan het probleem.
Dan kun je denken aan preventie, want als er vroegtijdig aandacht is voor zaken als eenzaamheid, somberheid, pesten, dan kun je al een hoop voorkomen.

Sporten of bewegen, gezond eten en een goed sociaal netwerk zijn pijlers die belangrijk zijn om je mentale gezondheid te verbeteren of op peil te houden.
Daarom wordt daar tijdens deze week ook op ingezet.
Er is een plan geschreven door het ministerie van VWS met als noemer: “Mentale gezondheid: van ons allemaal”.
Daarin wordt beschreven dat je levensverwachting omhoog gaat als je mentale gezondheid goed is. Het zou kunnen gaan om 15-20 jaar langer leven. Dat is nogal wat!
Er wordt vooral ingezet op leefomgeving en niet zozeer op het medische aspect en dat vind ik persoonlijk heel erg goed.
Want als je leefomgeving klopt, zit je zelf ook veel lekkerder in je vel.
Persoonlijke weerbaarheid is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel om je goed te blijven voelen. De één heeft dat van nature en de ander heeft er wat hulp bij nodig. Bied die hulp als je ziet dat het nodig is! Zowel als vriend of als partner, maar ook als buurman of werkgever.
Help waar je kan.

 

Wat kun jij of ik zelf doen?

Zelf zet ik met mijn onderneming in op ontspanning. Ontspanning door wandelen, door coaching of door reiki te geven.
Dat is ook een stuk mentale gezondheid. Zodra jij meer ontspannen bent, heb je meer weerbaarheid om het leven aan te kunnen.
Door dit toe te passen voor anderen, maar ook voor mezelf, kan ik mezelf prima op de rit houden. Ook als het op bepaalde vlakken wat minder lekker loopt.
Voor anderen kan dit dus ook uitkomst bieden, vooral omdat ik beweging combineer met ontspanning en juist niet met doelen stellen.

Wat jij kunt doen is opletten. Goed letten op de mensen die je lief hebt. Kunnen ze ergens je hulp gebruiken, geef ze die.
Kun je zelf hulp gebruiken op het gebied van mentale weerbaarheid? Zoek die hulp. Want het is zo belangrijk op elk vlak van je leven om mentaal overeind te kunnen blijven.
Maar ook als je signalen ziet van zaken die, bijvoorbeeld op je werk, niet lekker lopen. Als je ziet dat mensen daar onder lijden, ga het gesprek aan. Zoek samen naar een oplossing. Er zijn zóveel mensen die daadwerkelijk lijden op hun werk. Hetzij door werkdruk, hetzij door onderlinge verhoudingen. Dat is niet oké!

Toevallig las ik een artikel op Teletekst dat het nieuws is dat we de zwijgcultuur in de danswereld moeten doorbreken.
Zullen we niet gewoon met elkaar afspreken om óveral de zwijgcultuur te doorbreken?! Want het is niet alleen in de danswereld of bij The Voice. Het is overal! En met elkaar kunnen we er wat aan doen, als we elkaar echt gaan zien en echt willen helpen.
Want het is niet oké dat de mentale gezondheid van mensen er aan onderdoor gaat als iemand anders zijn lusten op hen botviert. Dat kan seksueel zijn, maar ook door machtsverhoudingen of pesten. Stop er gewoon mee en kaart het aan!

Geen reactie's

Geef een reactie