mentale problemen

15 jan Mentale problemen aandacht geven, Blue Monday

Mentale problemen

Mentale problemen, steeds meer mensen hebben er mee te maken. Of zelf of mensen in hun omgeving.
Het is een verzamelnaam voor problemen van de psyche. Omdat mensen steeds meer onder druk staan en steeds meer prikkels moeten leren verwerken, ontstaan er ook steeds meer mentale problemen.
Iedereen heeft wel eens teveel aan zijn hoofd waardoor we gaan piekeren of ons gestrest voelen. Als er echter somberheid door ontstaat, of als we contact gaan vermijden, we heftiger gaan reageren of verward raken, dan kan er sprake zijn van mentale problemen.

Het kan iedereen overkomen op het moment dat er teveel speelt in je leven en je het niet meer aan kan met je hoofd én je lichaam.
Dat er aandacht voor is, is dan ook heel goed. Voorheen leek het een taboe te zijn, terwijl mentale problemen op elke leeftijd en binnen elk gezin zich voor kunnen doen. Juist erover praten kan een ander helpen.

Blue Monday vraagt aandacht voor mentale problemen

De derde maandag van januari is het Blue Monday, ook dit jaar weer.
Officieel uitgeroepen tot de meest depressieve dag van het jaar. Omdat de feestdagen voorbij zijn en we allemaal in een gat vallen en omdat januari vaak somber is en voor je gevoel lang duurt.

Naar mijn mening is dat echter voor iedereen verschillend. Wat ik goed vind, is dat verschillende organisaties Blue Monday gebruiken om aandacht te vragen voor mensen met mentale problemen en de gevolgen daarvan.
Wat ik niet goed vind, is dat er dus blijkbaar een dag in het leven geroepen is die je uitnodigt om je somber te voelen.
Immers, wat je aandacht geeft, groeit. Geef je Blue Monday veel aandacht, dan geef je ook veel mensen het idee dat het wel echt een hele nare dag moet zijn. Terwijl het dat zonder de kennis van Blue Monday, misschien niet zou zijn.

Zelf vind ik januari de laatste jaren helemaal niet zo lang duren, sterker nog, het vliegt voorbij. De rust na al die feestdagen vind ik ook zalig en een heel nieuw jaar voor me om van alles te gaan ondernemen stemt me ook vrolijk.
Misschien heb ik makkelijk praten, maar het uitroepen van een dag tot de meest depressieve vind ik niet oké, omdat mensen erdoor beïnvloed kunnen worden.
Noem het gewoon de dag met aandacht voor mentale problemen of iets dergelijks. Dan bereik je ook een grote groep, zonder dat mensen het idee hebben dat ze er misschien sombere gevoelens bij moeten hebben.

 

Blijf bij jezelf

Sta jij op Blue Monday juist vrolijk op met zin in de dag? Houd dat gevoel vast en laat je niet door anderen aanpraten dat dat niet hoort op de meest depressieve dag van het jaar. Wees jij dan maar gewoon het lichtje voor anderen die meer moeite hebben om het glas halfvol te zien.

Ben je gevoelig voor mentale problemen of ervaar je ze echt daadwerkelijk? Zoek dan hulp. Is die niet meteen voor handen, praat dan wel met mensen over je mentale problemen. Dat zal hartstikke spannend zijn, maar nodig is het wel, Zo zien mensen wat je door maakt en kunnen ze in ieder geval een luisterend oor aan jou bieden.

Ben je gevoelig voor Blue Monday en het je somber moeten voelen die dag?
Sta dan op met de vraag waar jij vandaag allemaal dankbaar voor bent. Wat gaat er op dit moment allemaal goed in je leven en wees daar blij mee, leg daar de nadruk op.
En ja, ik begrijp dat dat ingewikkeld is op een dag dat de regen wederom met bakken uit de hemel gaat komen.
Maar steek een lichtje aan en ga iets doen wat jij fijn vindt. Sta stil bij de mensen met mentale problemen, maar laat jezelf niet meeslepen in somberheid als dat niet nodig is.

 

Geen reactie's

Geef een reactie