schoonmaken

25 jan Schoonmaken alsof het voorjaar is

Schoonmaken

Schoonmaken, je houdt ervan of je haat het.
Vroeger had ik een hekel aan schoonmaken, ik vond het veel tijd kosten en veel gedoe.
Tijd kost het me nog steeds, op de één of andere manier ben ik het ergens onderweg ineens leuk gaan vinden.

Een tijd lang hadden we een schoonmaakster. Veel mensen vonden dat ik daar geluk mee had.
Zelf ben ik er niet zo van. Ik doe de dingen liever zelf, op mijn eigen manier én op mijn eigen tijd.
Met een schoonmaakster houd je rekening en dat kwam niet altijd uit, buiten het idee dat iemand anders in mijn spullen zit, wat ik niet zo prettig vind.
Dus toen ik weer zelf ging schoonmaken vond ik dat in eerste instantie best even lastig. Want hoe moest dat ook alweer en waar haal ik de tijd vandaan?
Maar nu vind ik het heerlijk als de maandag is aangebroken en ik het hele huis ‘even’ ga doen.

 

Schoonmaken alsof het voorjaar is

In het nieuwe jaar vind ik het sowieso heerlijk even wat extra’s te gaan schoonmaken als de kerstversiering eenmaal verdwenen is.
Op de één of andere manier is dat dit jaar erger. Ik poets alsof mijn leven er van af hangt en ik ge niet er zo van dat ik er steeds meer van wil doen.
Alsof ik bezig ben met een voorjaarsschoonmaak terwijl het nog geen voorjaar is.
Een opgeruimd huis zorgt natuurlijk ook wel voor een opgeruimd hoofd, dus misschien werkt dat wel mee.
Dat ik gewoon rust wil. Een schóón huis zorgt in mijn beleving ook voor rust in je hoofd. Een heerlijke frisse wind die er even doorheen gewaaid is.
Alleen moet die frisse wind wel elke week opnieuw even waaien om dat gevoel vast te houden.

Tijdens een voorjaarsschoonmaak is het gebruikelijk om alle kleden naar buiten te gooien, matten te kloppen enzovoorts.
Dat vind ik te ver gaan en ook hopeloos ouderwets. Maar toen bleek dat we een vergeten stoomapparaat in de garage hadden staan, ging ik toch wel even los op de kleden. En het liefst doe ik dat inmiddels elke week, want het voelt zo ‘fris’.
Dus is schoonmaken verslavend? Dat denk ik niet, maar het gevoel wat je na die tijd krijgt is wel degelijk een rustig en tevreden gevoel en dat is natuurlijk wel iets waar onze hersenen dagelijks wat van mee willen pikken.

 

Energetische schoonmaak

Je hebt ook nog een energetische manier van schoonmaken. Dat doen mensen veelal met salie.
Dat pas ik zelf ook wel eens toe om teveel aan negativiteit uit huis te krijgen als  ik het gevoel heb dat er iets zwaars hangt.
Schoonmaken zoals gebruikelijk helpt daar ook gewoon tegen. Het is heel gezond overal even een doek overheen te halen en dat is vergelijkbaar met energetisch schoonmaken.

Jezelf kun je ook energetisch reinigen. Gewoon even onder de douche gaan staan, spoelt al veel negatieve energie van je af.
Het schijnt dat je aura er behoorlijk van opknapt. Het vuil van de dag uit je haar spoelen voelt ook altijd heerlijk aan.
Dus waarom zouden we het schoonmaken niet inzetten om ons goed te voelen?
Je kunt het zelfs als mindful of meditatief moment gebruiken. Heerlijk in je eigen bubbel even door het huis vliegen terwijl je ook nog eens nuttig bezig bent. Ik zeg een win win situatie.

Geen reactie's

Geef een reactie