spiritualiteit

07 dec Spiritualiteit, wel met beide benen op de grond

Spiritualiteit

Spiritualiteit, een begrip wat vaak tot onbegrip leidt, omdat mensen het als vanzelfsprekend met zweverigheid associëren.
En zweverigheid is voor de meeste mensen niet normaal.
Maar wat houdt spiritualiteit precies in?

Het bevat het woord ‘spirit’ wat geest betekent.
Het zijn de zaken van de geest die je bezig houden, dus niet je psyche, maar je geestelijke bewustzijn.
Spiritualiteit houdt in dat je gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde. En volgens mij weten heel veel mensen dat wel, dat er meer is, maar komen we daar nu eenmaal niet zo gemakkelijk voor uit.
Onze maatschappij is tenslotte gebaseerd op evidence based theory, het moet bewezen zijn met wetenschappelijke bewijzen en dat kan met zaken tussen hemel en aarde niet.
Eigenlijk doet het er ook niet toe, dat je zoiets moet bewijzen. Als jij gelooft dat het er is en het werkt voor jou, dan zou dat al voldoende mogen zijn.
Ik ken weinig mensen die nog nooit iets hebben ervaren wat ze niet helemaal kunnen verklaren, maar wat wel gebeurde.
Je hoeft het ook niet te verklaren, het is mooi dat het gebeurt en het mag er zijn wat mij betreft. De één heeft er alleen meer oog voor en interesse in dan de ander.

 

Spiritualiteit wordt geassocieerd met bepaalde types

Er is een hardnekkige overtuiging van mensen dat als je spiritualiteit beoefent, dat je dan een bepaald soort kleding draagt, je haar niet verft, geen make up gebruikt, enzovoorts. We kennen het vooroordeel allemaal wel en zullen het ook allemaal wel eens gebruiken.
Alleen daarom zijn er mensen die er  niet voor uit willen komen dat ze spiritueel zijn. Omdat ze dat stigma niet willen.
Geloof mij, ik ken een hele hoop spirituele geesten die totaal niet zijn als bovenstaande beschrijving. Sterker nog, ze bevinden zich allemaal op sociale media en leven een heel rijk en luxe leven.

Dat vind ik mooi om te zien. Ze laten zich juist zien als onderdeel van een groep die niet geassocieerd wordt met spiritualiteit.
Onder hen bevinden zich BN’ers of ze zijn bevriend met BN’ers. Dat zou ervoor kunnen gaan zorgen dat we spiritualiteit meer als normaal gaan omarmen, want als bekende mensen ermee in zee gaan, dan wil ineens een grotere groep mensen dat.
Deze ontwikkeling juich ik enorm toe. Ook ik worstel met het uiten van spiritualiteit en toch met beide benen op de grond te blijven staan.
Het is een onderdeel van mijn leven, maar het is niet wie ik ben.
Als je spiritualiteit heel puur bekijkt dan is het eigenlijk heel bewust zijn van wie je bent en wat je voelt en ervaart. Volledig in het nu zijn dus. Dat klinkt als mindfulness en dat is gelukkig al wel heel erg geaccepteerd en passen we stiekem allemaal wel eens toe.

 

Ook hier draait het om balans

Mijn dagen vul ik met hele aardse zaken net als ieder ander. Je staat op en gaat aan het werk, doet je ding thuis en met vrienden/ familie.
Zolang je dat doet is het allemaal prima geaccepteerd.
Mijn dagen starten echter ook met een momentje intunen bij mezelf. Hoe sta ik er vandaag bij?
Ik geef mezelf of anderen een reiki behandeling, ik mediteer en gebruik edelstenen. Voor mij altijd al een onderdeel van mijn leven geweest en totaal niet vreemd. Als je er echter over vertelt, stuit je vaak op onbegrip.
Dat praten over spiritualiteit doe je dan maar vooral met gelijkgestemden, want die zijn er gelukkig ook heel veel.
Je weet van elkaar waar je mee bezig bent, maar soms tref je bij toeval iemand die ook spiritueel ingesteld is en waar je het totaal niet van verwacht. Omdat je vindt dat de ander zo ‘normaal’ is. Zo zie je maar, dat oordeel hebben we allemaal onbewust.

En daarom is het tijd om gewoon ervoor uit te kunnen komen waar je je mee bezig houdt.
Of dat nu religie, geaardheid of spiritualiteit is, het is allemaal net zo normaal en gewoon onderdeel van iemands leven.
De balans vind ik daarbij belangrijk. Omdat ik er in geloof wil dat niet zeggen dat ik het continu uit wil dragen of anderen op wil leggen.
Het is simpelweg iets wat bij mij hoort, ongeacht hoe ik eruit zie en of ik wel of geen make up en geiten wollen sokken draag.

Ik wil namelijk wel gewoon mezelf blijven. Met al mijn spiritualiteit wil ik daarnaast ook heel aards met beide beentjes op de grond staan.
Niet wegzweven of wegdromen, want dan word je inderdaad vanzelf als zweverig gezien en dan ontglipt je een hele hoop.
Laten we vooral leven, ieder op zijn of haar manier, want dat is waar het om draait.
Het leven leiden wat jij wilt leiden.

 

Geen reactie's

Geef een reactie