tijd nemen

26 jun Tijd nemen of tijd maken?

Tijd nemen

Tijd nemen is voor mij de dingen op je eigen tempo kunnen doen.
Zorgvuldig en ontspannen, omdat dat de beste manier is om dingen ook echt gedaan te krijgen.
Als ik ergens de tijd voor neem, dan word ik daar ontspannen van en werkt het door in alle dingen die ik die dag van plan ben te gaan doen.
Je komt in een flow van tijd nemen in plaats van in een gehaaste flow. En zeg nou zelf, wat voelt dan beter? De haast of de tijd?

Alles wat je doet kost tijd en onze tijd is erg kostbaar en vliegt ook nog eens voorbij. Heb je een dag voor jezelf, knipper je drie keer met je ogen en hij is om.
Tenzij je besluit de tijd te nemen. Tenminste, bij mij werkt het zo als ik ergens de tijd voor neem, er echt voor ga zitten, dat ik meer tijd erbij lijk te krijgen op een dag. Waarschijnlijk door de rust die ik zelf ervaar.

 

Tijd nemen of maken

Tijd maken is natuurlijk ook een optie. En soms een noodzakelijke optie als er echt iets af moet voor een bepaalde deadline. Dan moet je dingen skippen en op die manier tijd maken voor dat wat nú moet.
Het is ook niet altijd prettig om tijd te moeten maken, het betekent over het algemeen dat je er nog niet aan toe gekomen bent door andere zaken waar je je mee bezig hield. Beter kun je tijd nemen, dat voelt alsof je een keuze hebt in je to do list.

Tijd maken is soms nodig als iemand iets van je vraagt wat je belangrijk vindt voor de ander om te doen.
Dan maak je er tijd voor en is het een bewuste keuze. Een keuze om een ander te helpen of te plezieren.
Ook dat voelt weer anders dan tijd nemen, maar minder onprettig dan tijd te móeten maken voor iets.
Dan loop je toch altijd een beetje achter de feiten aan.

 

Is tijd wat wij er van maken?

Ooit heeft iemand de ontdekking gedaan dat er 24 uur in een dag zit.
Daarnaast moet er nog tussen de zeven en acht uur geslapen worden.
Dan is er ook nog een conclusie dat je werkt tussen negen en vijf. Maar waarom eigenlijk?
Een werkdag is nou eenmaal ooit zo vastgesteld. Een standaard werkdag dan. Tegenwoordig hebben we met het thuiswerken daar al meer variatie in kunnen aanbrengen. Zelf werk ik in de zorg en dat is van zeven tot vier.

Maar waarom zou je niet je eigen tijd nemen om te werken? Als dat mogelijk is natuurlijk. En waarom moet dat acht uur achter elkaar.
Ben jij acht uur lang productief? Ik niet en ik ken niet veel mensen die acht uur achter elkaar blijven knallen. Er is altijd wel een inkak moment.
Voor mij zelf voelt het goed om heel vroeg op te staan, zowel op werkdagen als op vrije dagen.
Vrije dagen zijn de dagen dat ik werk aan en voor Typisch Winnifred, dat voelt echter niet als werk. Die dagen kan ik wel mijn tijd nemen zoals het voor mij goed voelt. En dat werkt een stuk beter dan tijd maken.

Intuïtief aanvoelen wat voor jou het beste ‘werkt’.
Dat zorgt ervoor dat je het meeste uit je dag haalt. Voor mij start de dag met meditatie of reiki, álle dagen!
Daar neem ik de tijd voor en sta ik op werkdagen extra vroeg voor op. Omdat dat ervoor zorgt dat de rest van de dag in die ontspannen flow zal verlopen. Daarna volgt beweging en pas dan ga ik aan het werk. Dan is dat wat ik zelf nodig heb al gebeurd en kan ik me volledig concentreren op wat anderen van me vragen.
Tijd nemen voor selfcare dus. Probeer het ook eens en voel wat voor jou de beste tijden zijn om dingen te doen die belangrijk zijn.
En voor mij persoonlijk hoort daar ook sport en ontspanning bij, minstens net zo belangrijk als werk.

Geen reactie's

Geef een reactie