Verandering

17 mrt Verandering is een moment van mogelijkheden

Verandering

Veel mensen kunnen niet goed tegen verandering. Het niet weten en het veranderen van je gewoonten maakt mensen vaak onrustig.
Ze zien verandering veelal als iets engs, iets slechts. Er is een enorme weerstand tegen terwijl het juist ook goede dingen op kan leveren.
Op de één of andere manier zijn wij mensen zo gebouwd dat we alles het liefst hetzelfde houden terwijl we tegelijkertijd heel hard roepen zo flexibel te zijn.
Die twee zaken gaan volgens mij niet helemaal samen. Als je flexibel bent draai je tenslotte mee met de verandering en leer je omgaan met de nieuwe omstandigheden.
Eigenlijk net zoals de wisseling van de seizoenen, je past je aan aan de nieuwe situatie qua kleding en gedrag. Dat kunnen we gek genoeg wel, hoewel de omslag van winter naar voorjaar weer veel gemakkelijker gaat dan andersom. Van zomer naar herfst ervaart men toch al gauw meer weerstand.

Verandering schept mogelijkheden

Natuurlijk zijn sommige situaties heel prettig en zou je willen dat het altijd zo blijft.
Niets is echter voor altijd en daar kun je maar beter een beetje rekening mee houden.
Verandering schept naast verdriet en misschien weerstand ook juist veel mogelijkheden.
Dingen die in de oude situatie niet konden, kunnen nu misschien wel.
Komt er een verandering aan die je zelf gepland hebt, zoals bijvoorbeeld een verhuizing die je zelf gekozen hebt, dan is dat iets waar je je op verheugd. Geen probleem dus dat dingen anders zullen lopen, die heb je tenslotte zelf gekozen.
Plant iemand anders de verandering en komt die voor jou geheel onverwacht, ja dan hebben we vaak ineens een probleem.
Terwijl het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt, dus je kunt er maar beter rekening mee houden.
Verandering schept echt mogelijkheden op elk gebied, je moet ze alleen willen zien.
Blijf je hangen in weerstand, dan zal je het niet zien, het ook niet willen zien.
Sta je open voor iets nieuws, dan is de verandering vaak al makkelijker.

 

Hou een open blik

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer elke situatie met een open blik te benaderen.
Dan kun je blijven denken in mogelijkheden in plaats van problemen.
Dat is in ieder geval mijn manier om met verandering om te gaan. En ja, dat gaat in fases. Eerst is er de weerstand, dan volgt het besef dat het is zoals het is en dan het besluit naar de mogelijkheden te kijken. Op het moment dat je dat gaat doen, wordt de verandering misschien wel ineens leuk. Hou je blik open, sta open voor iets nieuws en kijk vooral naar wat het jou op kan leveren in plaat van wat je gaat missen.
Zoals bijvoorbeeld het verlies van een huisdier. In mijn geval niet onwaarschijnlijk en ja dat is verdrietig. Maar er komt ook ruimte om dingen te doen die eerder niet konden.
Er ontstaat meer vrijheid, misschien ook meer rust en je hoeft er geen rekening meer mee te houden, ook wel eens lekker.
Kortom, een verandering heeft twee kanten. Zorg er voor dat je ook die twee kanten echt gaat zien. Doorleef de vervelende kant eerst en maak dan plannen voor de leuke kant.
Zo zal je zien dat het je uiteindelijk altijd wat oplevert.

Geen reactie's

Geef een reactie