vogeltjes kijken

09 feb Vogeltjes kijken is ook heel mindful

Vogeltjes kijken

Vogeltjes kijken, misschien heb je wel meegedaan met de nationale vogeltelling van kort geleden.
Het weekend waarin je gevraagd wordt een half uurtje je eigen tuin te observeren en te tellen hoeveel en welke vogels je allemaal gezien hebt.
Dit om de landelijke vogelpopulatie in de gaten te kunnen houden die zich in onze tuinen ophoudt.
Zodat we eventuele aanpassingen kunnen adviseren aan de inrichting van onze tuinen om de populatie op sterkte te houden.

Vogeltjes kijken is ook een term bij Sportrusten, het is dé manier van hardlopen waarop je lekker kalm aan het joggen bent terwijl je rustig om je heen kijkt wat er allemaal te zien is. Vaak zie je vele soorten vogels tijdens een hardlooprondje, vandaar de term vogeltjes kijken.

 

Vogeltjes kijken is heel mindful

Wist je dat vogeltjes kijken ook heel mindful kan zijn?
Als je naar vogels gaat kijken, ben je vaak heel ingespannen bezig met één ding. Het ontdekken van welk vogeltje je ziet of hoort.
Je focus is volledig bij het vogeltjes kijken, je volg het diertje van tak naar tak en van boom naar boom.
Al die tijd dat je dat aan het doen bent, denk je aan niets anders. Een ideale manier om je hoofd stil te krijgen.
Mits je van vogels houdt natuurlijk.

Daarom is vogeltjes kijken mijns inziens ook zo populair aan het worden. Mensen merken dat het een ontspannen bezigheid is en komen volledig zen weer naar huis.
Super om een dag mindful door te brengen is dus met je fototoestel en een verrekijker de natuur in te trekken en je gewoon te richten op welke vogel je dan ook ziet. Dat kan in de weilanden of in de bossen of zelfs gewoon in je achtertuin of op het balkon. Vogels zijn overal.
Dus wil je even helemaal mindful je dag doorbrengen? Ga lekker vogeltjes kijken.

 

Bijzondere soorten

Het mooiste is natuurlijk als je een bijzondere soort kunt ontdekken.
Er zal ook in vogelspottersland best een soort Big Five bestaan. De lijst met de vijf vogels die je gezien móet hebben.
En bij vogeltjes kijken is het ook belangrijk bij te houden welke je al hebt gezien.

Zo vond ik de ooievaar altijd heel bijzonder om te zien. Eigenlijk vind ik dat nog steeds, terwijl er alleen in mijn woonplaats al minstens twaalf rondvliegen die je vrijwel dagelijks kunt spotten. Ik blijft het een mooi dier vinden om te zien en daar kan ik dan best een tijd heel mindful naar kijken.
Dat heb ik ook met de Lepelaar die ik vorig jaar ontdekt heb, een kolonie die jaarlijks in onze omgeving nestelt. Sinds kort zit er zelfs eentje bij ons in de rivier die bijna door onze achtertuin loopt. Super mooi om te zien!

Op mijn Big Five lijst staat de IJsvogel, die heb ik al eens mogen spotten, in mijn eigen achtertuin!
De Hop schijnt ook op het lijstje te horen, maar zo mindful ben ik dan weer niet, dat ik het geduld heb uren te wachten tot die ergens verschijnt.
Ik word al erg blij van de groene- én de bonte specht bij ons in het park en van het geluid van de Tjiftjaf in het bos word ik helemaal zen.
Dus wil je lekker mindful aan de slag en toch bezig zijn, ga vogeltjes kijken!

Geen reactie's

Geef een reactie