wat wil je later worden

10 jul Wat wil je later worden of wie wil je zijn?

Wat wil je later worden?

‘Wat wil je later worden?’.
Met enige regelmaat betrap ik mezelf die vraag te stellen aan kinderen en pubers tijdens mijn werk in het ziekenhuis.
Gewoon om even in te checken wie je voor je hebt.
Terwijl ik ondertussen zélf van mening ben dat het helemaal niet gaat om ‘wat wil je later worden’.
Het gaat mij om wie je wilt zijn en om mij heen merk ik dat steeds meer jongeren dat ook zo zien.

Het antwoord op de zeer standaard en ouderwetse vraag van mij is dan ook vaak :’Oh mevrouw, daar hou ik me helemaal niet mee bezig hoor, eerst maar genieten.’
En ze hebben zo gelijk! Ondertussen hoor ik dat stemmetje in m’n hoofd dat vertelt dat de kinderen toch visie moeten hebben op hoe ze hun geld gaan verdienen. Want dat is waar het in onze maatschappij nog steeds vaak om lijkt te draaien.
Of we daar nou allemaal zo gelukkig van zijn geworden?

 

Wie wil je zijn

Zelf zeg ik nog steeds wel eens dat ik ‘later als ik groot ben’ iets heel anders wil gaan doen.
Want ook ik zit in een beroep waar ik als kind al voor gekozen heb.
Op de vraag ‘wat wil je later worden’ heb ik steevast geantwoord: ‘Iets met kinderen’.
Een heel breed antwoord en ik zit als sociaal pedagogisch hulpverlener gelukkig ook in een heel breed vakgebied waardoor het werk nooit saai wordt en er altijd nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen zijn.

Had ik de wens van anderen gevolgd, dan was ik nu tolk/ vertaler of juf geweest.
Daar was ik niet heel gelukkig van geworden.
Dus eigenlijk vind ik het heel bijzonder dat ik zelf nog steeds de vraag ‘wat wil jij worden’ blijf stellen.
Het liefst heb ik namelijk gewoon dat iemand zijn hart volgt. En natuurlijk moeten er keuzes gemaakt worden en die zijn lastig genoeg op jonge leeftijd.
Want niet iedereen heeft een duidelijk beeld van welk beroep hij wil gaan doen.
Maar misschien wel een beeld van wie hij of zij wil zijn. Wat zijn belangrijke waarden en normen, waar word je gelukkig en blij van?
Dát zijn de vragen die we mogen gaan stellen wat mij betreft in plaats van ‘wat wil je later worden’.

Het kan ook anders

Vaak als ik vraag ‘wat wil je later worden’, krijg ik als antwoord ‘rijk’.
En ook dat kun je op vele manieren uitleggen.
De generatie van nu wil inderdaad makkelijk geld verdienen, maar zijn ook zover dat ze snappen dat rijkdom niet alleen maar geld verdienen is.
Rijkdom is ook genieten van het leven, tijd hebben voor jezelf en je vrienden.

Wij, van de oude stempel, wijzen dat vaak af. We zijn immers opgevoed met het idee je toekomst te plannen en hard te werken, zodat je iets kunt bereiken. Tijd houden we echter vaak niet over. We worden geleefd in plaats van dat we leven en daarvan kunnen genieten. Dat gaan we vaak pas doen als we met pensioen gaan. Zelfs dan weten we eigenlijk niet hoe dat moet dus proberen we toch maar iets aan werk te blijven doen.

Zelf heb ik echt niet te klagen over de toekomst die ik bereikt heb, maar als ik terug kijk had ik ook wel heel veel andere dingen willen doen.
En ik had vooral op school willen leren hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Niet als iemand met kennis van alle vakken, maar als iemand met een duidelijk beeld van wie ik toen was en op mijn huidige leeftijd zou willen zijn. Want daar doen we nu jaren over om dat zelf te ontdekken.
Meer bewustzijn van hoe iemand in het leven staat, wat ze daarin belangrijk vinden en waarom ze dat belangrijk vinden. Dat in plaats van ‘wat wil je worden’, want dan weten we welk vakkenpakket we op jou kunnen plakken.
Meer oog voor de mens in plaats van het beroepskeuzeplaatje waar je echt nog niet over na wilt denken als je veertien bent.
Tenzij je een droom hebt, jaag die dan vooral na en word wie je wilt zijn!

Geen reactie's

Geef een reactie