Winter energie

14 jan Winter energie

Winter energie

Winter energie, voor mij betekent dat precies wat er staat. In de winter krijg ik energie.
Schijnbaar ben ik één van de weinigen en is dat ook niet helemaal ‘volgens het boekje’.
Als je de chinese geneeskunde er op naslaat, dan is winter energie vooral de energie van het naar binnen keren.
Binnen in de warmte jezelf opladen voor de komende seizoenen wanneer je weer naar buiten gaat treden.

Ik treed juist in de winter naar buiten! dat is mijn winter energie. Juist nu, met deze hele koude dagen, verzin ik van alles om maar buiten te zijn.
Het zonnetje, de zuurstof in de lucht, het ijs en hopelijk nog wat sneeuw geven mij bakken met energie.
En nergens vind je dat terug in de leer van het lichaam of de geneeskunde.
Wij mensen zijn gemaakt om in de winter naar binnen te keren en in de zomer naar buiten.

 

Hoe ga je om met winter energie

Hoe ga je dan om met die winter energie als je werkelijk de enige bent die dat zo voelt?
Ik zal heus niet echt de enige zijn, maar wel de enige in mijn omgeving.
Zelfs de hond kijkt me wanhopig aan als ik stuiterend van plezier mijn muts opzet en weer naar buiten wil in de vrieskou.
Het is volgens deskundigen in de winter de bedoeling dat je vroeg naar bed gaat, dat doe ik dan wel, en zodra het licht wordt weer opstaat en zorgt dat je wel je daglicht binnenkrijgt. Anders bestaat het risico op een winter depressie. Behalve bij mij, ik loop risico op een zomer depressie en bruis juist nu van de energie.

Ik ga zeker vroeg naar bed, maar ook heel vroeg er weer uit. En met min tien en code geel waarschuwingen voor letsel als je te lang in de kou bent, trek ik mijn skibroek aan om lekker een half uur naar mijn werk te fietsen.
Niet omdat het moet, maar echt omdat ik dat wil en ik vind dat het kan.  Genieten hoor! Die kou op je gezicht en stevig doortrappen om warm te blijven. Dat geeft zo’n enorme oppepper dat ik simpelweg niet kan begrijpen dat anderen dat niet zo hebben.
Verlangend kijk ik op mijn werk naar buiten en wacht ik op het moment dat ik weer op mijn fiets kan springen en naar huis mag door de kou.
Om daarna nog een stevige wandeling te maken en enorm te genieten van de mooie avondluchten die in de winter zo prachtig zijn.
Dát is voor mij winter energie en hoe ik er mee omga. Ook de ochtenden in de winter vind ik zo fantastisch dat ik ruim voor de wekker wakker ben en vol energie aan de bak ga.
En toch schijnt dat niet te kunnen? Alleen als er ijs ligt gaat Nederland massaal naar buiten om te schaatsen. Ook fantastisch hoor, maar waarom niet nu al die lekkere winterwandeling of een fietstocht.
Om daarna extra te genieten van binnen en warme dranken.

 

Goed voorbereiden, dan is het heerlijk

Ik ken dus ook mensen die geen handschoenen hebben…..
Geen handschoenen betekent voor mij niet naar buiten kunnen in de winter. Alleen naar en in je auto. Dat lijkt me verschrikkelijk!
Om optimaal gebruik te maken van mijn winter energie, moet ik mij wel goed voorbereiden.
Goed nadenken over de kleding die ik aantrek om niet onderkoeld te raken. Misschien dat anderen dat niet doen en daarom zo’n hekel aan winter en kou hebben.
Werkelijk alles heb ik in huis om de kou te trotseren en dat maakt het comfortabel en prettig buiten.
Want heel eerlijk, als ik even snel naar buiten ren zonder handschoenen en shawl voor een kort rondje met het hondje, dan is mijn winter energie ook ver te zoeken hoor. Dan klaag ik ook over kou en wil ik weer naar binnen.
Maar voor mijn gevoel heeft ieder lijf baat bij die winter energie die we nu buiten kunnen ervaren.
We duiken wel massaal in een ijsbad (in de zomer ), maar met dit weer blijven we binnen?
Terwijl de winter energie juist een boost kan geven aan lijf en gezondheid. Of is mijn lijf echt het enige wat dat zo voelt?

Geen reactie's

Geef een reactie