zweetvoeten

24 jan Zweetvoeten in wandelschoenen, tips!

Zweetvoeten

Zweetvoeten, heel veel mensen ervaren er ongemak van, of anders hun omgeving wel, maar wat is de oorzaak eigenlijk?
Waarom heeft de één er wel last van en de ander niet?
De geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Vrijwel iedereen transpireert, maar niet iedereen heeft meteen last van onaangenaam geurende voeten.

Het schijnt zo te zijn dat er voor het ontstaan van zweetvoeten verschillende factoren aanwezig dienen te zijn.
Dat is vochtproductie, een voedingsbodem voor een bepaalde bacterie en de temperatuur.
Dat verklaart wat mij betreft meteen waarom ik vrijwel nooit last heb van geurende voeten, want mijn voeten zijn altijd koud.
In dit geval dus een geluk bij een ongeluk.
Maar veel mensen die ik spreek ervaren er wel degelijk ongemak van, ik verdiepte me om die reden in wat tips.

Zweetvoeten in wandelschoenen

Tijdens het wandelen ben je behoorlijk in beweging en maken je voeten veelvuldig contact met de grond, waardoor ze in vrij snel tempo warm worden.
Zodra daar dus vocht bij komt en je gevoelig bent voor de bacteriën die zweetvoeten veroorzaken, is het logisch dat je voeten gaan zweten.
Is er dan ook nog wat wrijving tussen je voet en je schoen, dan heb je meteen het volgende probleem. Blaren!
Daar zit niemand op te wachten, zeker niet als je van plan was een flinke tocht te maken.

Er zijn wandelschoenen die het vocht zoveel mogelijk afdrijven door middel van ventilatie, maar dat wil niet zeggen dat je er dan helemaal geen last van zult hebben.
Wat wordt aangeraden door onder andere de wandeladviezen van de ANWB  is het dragen van schoenen met een lage schacht. Schoenen met een hoge schacht kunnen bij warme omstandigheden zorgen voor nog meer warmte rondom je voet en zelfs warmte stuwing veroorzaken.
Daarnaast is een goede schoen van het juiste materiaal ook belangrijk om zweetvoeten zoveel mogelijk te beperken. Goede schoenen zijn er in veel soorten en maten, dus het is belangrijk je te laten adviseren door een expert.

Op dé website over wandelen  vind je tips voor voetverzorging. Naar mijn mening is de juiste verzorging voor je voet in zijn geheel belangrijk in de bestrijding tegen zweetvoeten. Dus niet alleen de ad hoc oplossingen, maar goed voor je onderdanen zorgen. Die moeten je immers je hele leven nog dragen.

En zeker in deze tijden, nu wandelen steeds populairder wordt en ook vaak het enige is wat je nog kunt doen als sport. Want ja, wandelen is ook sport, zoals te lezen in één van mijn blogs.

Tips

Er zijn natuurlijk wel tips om zweetvoeten zoveel mogelijk te beperken, zoals:

  • Je voeten wassen met water zonder het gebruik van zeep
  • Elke dag schone katoenen- of wollen sokken aantrekken
  • Voetspray tegen zweetvoeten of voetpoeder tegen zweetvoeten
  • Eelt van je voeten afhalen, eelt draagt namelijk bij aan een goede omgeving voor bacteriën die zweetvoeten veroorzaken
  • Vul een sok met baking soda en leg dat een nacht in je geurende schoenen. Baking soda onttrekt het vocht uit je schoenen

Helpt dit allemaal niet, dan is een bezoekje aan de pedicure zeker aan te raden.
Want niets is lekkerder om na een lange wandeling even uit te blazen op een terras en dan onbezorgd je wandelschoenen uit te kunnen trekken.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie