decembermaand

11 dec Decembermaand, wat een heerlijke maand

Decembermaand

Decembermaand, wat een heerlijke maand vind ik dat toch.
Zeker nu de rode mijter het land uit is, want dat heb ik nooit zo leuk gevonden, ook als kind al niet.
Voor mij begint nu de tijd van de lichtjes en gezelligheid. Ik kan er enorm van genieten om in december zo rond schemering een wandeling te maken en overal de kerstsfeer te zien ontluiken.

Gelukkig ‘mag’ dat steeds vroeger. Er is een wetmatigheid dat je je kerstboom nooit voor 5 december neer mag zitten.
Dat heb ik nooit zo goed begrepen, aan kinderen is het prima uit te leggen en ze genieten er zelf ook erg van als de boom weer staat. Daarnaast is het wat mij betreft nog altijd zo dat je zelf bepaalt wanneer je iets wel of niet in je huis zet. Voor mijn part staat hij tot volgend jaar april als jij daar zin in hebt.

Voor veel mensen is december juist een lastige, sombere tijd. Veel mensen zijn eenzaam en kijken misschien terug op een niet zo prettig jaar. Laten we daar ook oog voor hebben met elkaar. Natuurlijk mag je uitdragen dat je van kerst en gezelligheid houdt, maar kijk goed om je heen hoe het met de rest gaat.
Zeker nu we dit jaar in wederom een crisis terecht zijn gekomen. Zaten we de afgelopen jaren in december te stressen dat we in ons eentje kerst moesten vieren vanwege corona, zitten we nu in een inflatie en energiecrisis.
December in een koud huis vergt toch weer andere vaardigheden en meer flexibiliteit dan ik gedacht had.

 

Zorg goed voor jezelf in deze decembermaand

In de decembermaand staat selfcare wat mij betreft voorop.
We moeten immers zo enorm veel van onszelf en van anderen, dat het daarnaast belangrijk wil is jezelf heel goed in de gaten te houden.
Misschien helpt het jou, mij in ieder geval wel, om even elke dag bij jezelf in te tunen en te voelen wat jij die dag nodig hebt. En dan ook echt bewust keuzes te maken in wat je wel of niet kan en wil doen die dag.
Zo kom je de decembermaand misschien net wat relaxter door.

Natuurlijk zijn er gewoon zaken die erbij horen. Je kunt niet elke borrel afzeggen, zeker niet als het zakelijk is.
Maar kijk waar je je goed bij voelt en plan de rest van je agenda misschien net even anders.
Wees daar ook eerlijk over tegen anderen en geef aan wat je wel of niet aankan en dat je het belangrijk vindt daarin voor jezelf te kiezen.
Stuit je op onbegrip, so be it. Het gaat om jou en je eigen selfcare, zeker in de decembermaand.

Genieten staat voorop wat mij betreft, maar ook ik ben uiteindelijk altijd weer blij als de decembermaand voorbij is.
Je staat toch altijd een soort van stil en in januari kun je dan weer door met waar je mee bezig was. Zo voelt het voor mij in ieder geval, omdat het managen van je agenda in de decembermaand al heel veel energie kan kosten.

 

Geniet van wat er wel kan

Iedereen is op dit moment bezig met besparen vanwege de crisis waarin we verkeren.
De kachel staat uit, de kerstverlichting misschien wat minder uitbundig en ook de boodschappen wat kariger dan anders.
Geldt dat voor jou niet? Dan ben je één van de gelukkigen en misschien kun je in deze decembermaand dan eens kijken of je wat voor een ander kunt betekenen? Er zijn voldoende initiatieven om de minder bedeelden onder ons te helpen, kijk wat jij kan doen. Alle beetjes helpen tenslotte.

Bovenal is het belangrijk voor je eigen geestelijke gesteldheid, om te kijken naar wat er allemaal wel is en wel kan.
Een huis vol familie bijvoorbeeld, of toch lekker kunnen eten tijdens kerst. Of je besluit de kachel de decembermaand zoveel mogelijk uit te zetten om met kerst wel te genieten van een heerlijk warm huis. Het zijn kleine dingen die je toch even wat prettiger kunnen doen voelen, geniet er dan ook volop van op die momenten!
Want een dankbaar hart zorgt voor zoveel gelukstofjes in je lijf, die wil je echt hebben en die kun je hebben als je maar wilt zien wat er allemaal nog wel kan. Want ook al worden we op dit moment even teruggeworpen op heel veel gebieden, we hebben het vaak nog vele malen beter dan mensen in andere delen van de wereld.

Geen reactie's

Geef een reactie