in de overgang

20 jul In de overgang zijn viel wel mee, dacht ik

In de overgang

 

In de overgang ben ik al jaren, daar maak ik geen geheim van en ik maak me er niet druk om.
Misschien omdat ik makkelijk praten heb. Of omdat ik me er niet zo mee bezig houd.
Als je altijd al last hebt van alles wat je voelt, kan ik me voorstellen dat het in de overgang als een echte hel voelt.

Zelf kan ik me gelukkig afsluiten van pijntjes en kwalen, of het goed is of niet, ik loop er altijd wel een tijdje mee door en ben er niet zo mee bezig.
Dat deed ik met het hele in de overgang zijn ook. Ik wist dat ik al vroeg in de overgang was, er veranderde het één en ander aan mijn lijf, maar niet noemenswaardig.
Braaf ging ik wat gerichte supplementen slikken en dat was het dan wel. Tien jaar lang bezig zijn met hoe slecht ik me voel, daar had ik simpelweg niet zo’n zin in.

Jaren geleden besloot ik af en toe een overgangsblog te schrijven om ervaringen te delen. Mijn ervaringen bleken echter reuze mee te vallen en dat is natuurlijk alleen maar heel prettig.

 

Soms hakt het in de overgang zijn er ineens in

Sinds kort is dat allemaal even anders.
Mijn supplementen waren op en ik had er ook niet zoveel aan had ik voor mezelf bedacht. Ik had geen last van klachten en ook niet de indruk dat suppletie daar invloed op had.
Dus haalde ik geen nieuwe meer, het was al jaren zo aan het kabbelen dat ik het wel prima vond.

Dat die supplementen niets deden bleek niet helemaal te kloppen.
Binnen een week had ik opvlieger na opvlieger en veel heftiger dan ik gewend was. Nog steeds niet te vergelijken met wat andere vrouwen soms doormaken, maar even wennen was het wel. Het feit dat ik wakker werd van een opvlieger was mij totaal onbekend en toen het overdag ook ineens ging voorkomen was ik pas echt verbaasd.
Mijn pilletjes hadden mij dus echt wel geholpen bij het in de overgang zijn.

Ook de menstruatie bleef ineens uit, kijk dat vind ik dan een groot voordeel, maar opvallend was dat wel.
Dat was namelijk jaren geleden. Toen hoopte ik al dat het blijvend zou zijn en ik er nu dan toch echt doorheen zou zijn om vervolgens weer lekker regelmatig door te kabbelen en ik de hoop op een korte overgang al had opgegeven.

Alles komt in fases

Wij noemen de overgang vaak de menopauze.
Dat klopt echter niet helemaal, de échte menopauze is als je niet meer menstrueert en dus eigenlijk klaar met dat hele hormonengedoe.
Nu zit ik nog in de pre menopauze wat we in de overgang noemen. Maar het schijnt dat tot ver na de menopauze, je nog klachten kunt ervaren.

Op dit moment ben ik in het stadium dat ik merk dat mijn klachten verergeren zonder suppletie en tegelijkertijd mijn menstruatie dus uit begint te blijven.
Zou het dan zo kunnen zijn dat die suppletie het allemaal wat soepeler laat verlopen en dus ook de uiteindelijke menopauze vertraagt?
Dat vind ik, met mijn lichte klachten in de overgang, dus echt het uitproberen waard. Om mij heen hoor ik namelijk verhalen van anderen die dit beeld een beetje zouden kunnen bevestigen.

Dus omarm ik het in de overgang zijn en laat alles komen zoals het komt. De gewrichtspijn, opvliegers en eventuele andere klachten op de koop toenemend. Want ik wil er gewoon vanaf. Niet omdat ik het zwaar vind, want nogmaals ik heb echt geen klagen, maar gewoon om het af te kunnen vinken.
Daar niet meer over na te hoeven denken en niet steeds bedenken dat ik nog een waaier mee moet nemen….
En ondertussen tel ik mijn zegeningen dat ik de keus heb om niets te slikken en toch door te kunnen gaan  met waar ik mee bezig ben.
Voor vele andere vrouwen is in de overgang zijn namelijk echt heel pittig en met hen voel ik mee.

Geen reactie's

Geef een reactie