Regen

14 feb Regen, kun jij er van genieten?

Regen

Regen is niet ons favoriete weertype hier in Nederland.
Helaas regent het steeds harder, vaker en langer.
Regen kan bij veel mensen zorgen voor een sombere stemming. Buiten is alles grijs, je ziet niemand voorbij komen en vaak ben je zelf ook niet in de mood om dan wel naar buiten te gaan.
Buiten dat zorgt het ook nog eens voor slecht zicht op de weg wat ongelukken en mede daardoor files veroorzaakt om nog niet te spreken van de hoogwaterstanden en de ondergelopen weilanden die hele oogsten verzieken.
Kortom, het is nooit een feestje als het regent.

 

Voordelen van regen

Voordelen van regen zijn er echter ook, maar vaak willen we die niet zien.
Totdat we in de zomer wekenlang droogte ervaren, de tuin verdort, de bloemen verbranden en we zelf ook wel wat behoefte hebben aan wat vochtigere lucht. En ook nu weer hele oogsten er aan gaan, omdat gewas nou eenmaal water lust.
Kortom, ook regen hebben we gewoon nodig en zeker in dit land.

Regenwater kunnen we goed hergebruiken en zeker als er zoveel valt is het zonde om het niet op te slaan.
Je kunt er bijvoorbeeld je was mee draaien, er zit minder kalk in en je wasmachine gaat langer mee.
Als je regenwater gebruikt, bespaar je op drinkwater waar misschien ooit een tekort in zal ontstaan dus je helpt mee om voor de planeet en de toekomst te zorgen.
Met een ton die de regen opvangt, kun je in de zomer je gewassen voorzien van water zonder dat je ook daarmee de drinkwateropslag belast.
In sommige huizen kun je regenwater apart opvangen en er je toilet mee doorspoelen en je was mee draaien. Ooit had ik zo’n huis, maar was de voorraad regenwater nooit zo groot. Inmiddels zou ik zo’n opslag wel weer heel fijn vinden, want zeker de afgelopen maanden had ik genoeg op kunnen vangen.
Als je alle bovengenoemde zaken zou doen met opgevangen regenwater en je er daarnaast je huis mee poetst en je eten mee kookt( even goed doorkoken dan) dan zou je 35 liter water per dag per persoon kunnen besparen. Dat is een hele hoop!

Het kan ook een energie boost geven

Heb je wel eens hardgelopen in de regen? Dan weet je dat dat een heerlijke ervaring is.
Je knapt er enorm van op en komt opgefrist thuis. Het voordeel is dan wel dat je meteen gaat douchen en de vuiligheid en nattigheid ook weer van je af spoelt. Douchen met regenwater is voor je gezondheid namelijk niet echt een goed idee.
Tijdens het rennen krijg je voor je gevoel weer meer zuurstof in je lijf door alle nattigheid en het voelt voor mij ook vaak alsof je de elementen trotseert. Alsof niemand je iets kan maken en dat maakt veel positieve endorfines los.
Nu ben ik wel echt een buitenmens dus een buitje deert mij over het algemeen niet zo, misschien dat dat een beetje verschil maakt in de beleving.

Fietsen in de regen (heel eerlijk: wel op de terugweg en liever niet op de heenweg) heeft tegenwoordig hetzelfde effect op mijn gemoed.
Is het in de ochtend droog, maar voorspellen ze in de middag regen? Fijn! Dan kan ik op de fiets naar het werk. Om dan in de middag (wel met regencape) heerlijk alle werkstress van me af te fietsen in de zuurstofrijke lucht. Daarna thuis lekker droge, warme kleding aan en onder een kleedje op de bank. Je hebt het verdiend, want je bent tenslotte gaan fietsen.
Heb je dat een aantal keer gedaan, zal je zien dat er van kan gaan genieten. Of ben ik dan heel positief?
Wat ik vooral wil zeggen is dat je ook de voordelen van zaken in mag blijven zien, dan blijf je een positiever mens.
Ga niet klagen als het regent, maar doe er je voordeel mee. Ga bijvoorbeeld hardlopen, het is heerlijk rustig op de paden kan ik je melden.
Vang het water op en hergebruik het, iets goeds doen geeft ook positieve voldoening.
Zie ook eens de voordelen van regen, want zoals met alles heeft ook regenwater zijn positieve- én zijn negatieve kanten.

Geen reactie's

Geef een reactie