Sallandse Heuvelrug

22 mei Sallandse Heuvelrug, een mooi stukje Nederland

De Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug ligt in Twente, Overijssel.
Het is een enorm natuurgebied met afwisselende landschappen. Onderweg er naar toe kun je genieten van het coulisselandschap van Twente. Als je uit de Randstad komt, zoals ik, is dat een welkome variatie onderweg. Ik hou namelijk niet van platte landschappen met alleen maar groene weilanden en een verdwaalde boerderij. Afwisseling wil ik zien, en de doorkijkjes in dit landschap maken dat ik elke keer nieuwsgierig ben naar wat hier na komt.

De Sallandse Heuvelrug bevat onder andere de Holterberg. Eén van mijn favoriete autoroutes loopt daar ook overheen. De Holterberg is namelijk áltijd mooi! In het najaar vanwege de paarse hei en natuurlijk de herfstkleuren. In de winter vanwege de verre uitzichten.
In het voorjaar vanwege het ontluikende groen en de bloeiende rododendrons en in de zomer vanwege de groene bomen en struiken.

Boek een weekje Sallandse Heuvelrug als je van rust houdt

In de meivakantie mocht ik twee weken op de Sallandse Heuvelrug vertoeven. Ik wilde per se op loopafstand van de Holterberg zitten en dat is gelukt!
Op Erve Protzmann hadden we een huisje geboekt, een aanrader als je écht rust wilt, en ik liep na 50 meter al in het natuurgebied van de Holterberg.
Mocht je een lange afstand wandelaar zijn, het Marskramer pad liep daar ook meteen om de hoek.

Mijn guilty pleasure is om ‘s morgens heel vroeg in de natuur te wandelen. Thuis doe ik dat ook en dan kom ik altijd wel andere mensen tegen.
Op de Holterberg heb ik in twee weken misschien vier mensen ontmoet. In ieder geval op het vroege uur dat ik er liep. Het vroege wandelen zorgt voor een energie boost, maar ook voor de schoonste lucht in je longen én de grootste kans om dieren te spotten.
De rust om die tijd is echt genieten. Je komt helemaal tot zelf en ik was heerlijk mindful in de natuur. Elke ochtend ging ik om zes uur het bos in en elke dag was het weer prachtig, of de zon scheen of het mistig was of in de regen, dat maakte geen verschil.

Ik spotte op dag één al het Korhoen, zonder dat ik wist wat het was. Ik kwam terug van een wandeling en ging googelen wat voor rare vogel ik nu had gezien. Het bleek het Korhoen, alleen maar woonachtig op de Sallandse Heuvelrug en moeilijk te spotten. Kennelijk was het mijn geluksdag!
Door de rust die er heerste, mocht ik ook nog een das, vele herten, wilde zwijnen, een zwarte specht en een bijzondere slang (van horen zeggen), spotten. Echt fantastisch om te zien.

Wandelen en fietsen, en dat dagenlang

Na twee weken had ik pas alle routes op loopafstand van mijn verblijf gelopen. Zo uitgebreid is het wandelnetwerk van de Sallandse Heuvelrug. Ik maak geen grote wandelingen met mijn hond op leeftijd, maar ik zat toch op ruim 80 km wandelen.
Om te fietsen is het echter ook een walhalla. Je kunt op nummer fietsen of gewoon de ouderwetse ANWB paddenstoelen volgen, ook dat vind ik nog steeds zijn charme hebben.
Naast de Holterberg had je ook de prachtige Sprengenberg met enorm veel rodondendrons om van te genieten. En hou je van grotere afstanden, dan is de Lemelerberg ook zeker een aanrader.

Kortom, je kunt je als sportieve natuurliefhebber echt dagenlang vermaken op de Sallandse Heuvelrug.
En voor de terrasganger, die zijn er ook in overvloed.
Het Hollands Schwarzwald bij Rijssen was weer een hele andere ervaring met ook enorm mooie natuur en uitzichten.

Mocht je de rust van de natuur dus op willen zoeken, hou dit gebied dan zeker in gedachten.
Er worden ook wel eens retraites of meditatie weekenden georganiseerd en ik begrijp heel goed waarom juist in deze omgeving.
Alles wat je nodig hebt om tot rust te komen is hier te vinden.

Geen reactie's

Geef een reactie