zelfzorg

16 apr Zelfzorg, zorg jij goed voor jezelf?

Zelfzorg

Zelfzorg is een heel breed begrip en bevat voor iedereen iets anders.
De één vindt gezond leven het grootste onderdeel van zelfzorg. De ander vindt voldoende rust of de juiste voeding het meest belangrijk bij zelfzorg.
Het omvat echter zoveel meer dan dat!
Zelfzorg is een compleet plaatje van houden van je zelf, zorgen voor jezelf, nee kunnen zeggen en nog veel meer.
Vaak vinden we het al voldoende als we een uurtje iets voor onszelf doen en zelfs dan voelen we ons schuldig.
Maar het is juist belangrijk om jezelf staande te houden en dat betekent eerst voor je zelf gaan zorgen en dan pas voor een ander.
En dat vinden wij mensen best heel ingewikkeld.

 

Is zelfzorg egoïstisch?

Het idee bestaat dat als je tijd voor jezelf neemt, je egoïstisch bent. Zeker bij vrouwen overheerst dat beeld heel sterk.
Als wij in de middag met een tijdschrift op de bank zitten, voelen we ons schuldig dat we niet bezig zijn.
Hoezo?! We staan de hele dag al aan en zijn de hele dag bezig alle voorwaarden te scheppen, zodat alles in het gezin draaiende blijft.
Dat wordt wel eens onderschat, ook door ons zelf.
Als ik een dag thuis ben, doe ik meer dan wanneer ik een dag op mijn werk ben. Die verhouding klopt helemaal niet dus hoezo egoïstisch als ik aan zelfzorg doe?
Ik word er een prettiger mens van, ervaar meer rust en krijg uiteindelijk meer ruimte om dingen voor elkaar te krijgen als ik wél even tijd voor mezelf neem.

Wij mensen worden geacht altijd nuttig bezig te zijn. Maar wie heeft dat bedacht? Ontspannen is namelijk ook heel belangrijk.
En toch, als ik in mijn voortuintje in de zon zit met mijn bordje op schoot, voel ook ik me schuldig.
Omdat er altijd wel iemand langsloopt die zegt: ‘Daar zit ze weer.’
Gewoon een losse opmerking van iemand die geen idee heeft wat ik de rest van de dag allemaal gedaan heb en nog ga doen. Waarschijnlijk is die opmerking ook helemaal niet zo bedoelt.
En toch raakt het me dan. En bij mezelf ga ik dan excuses verzinnen, mezelf verdedigen.
Uitleggen dat ik ‘pas net even zit en zo weer wat ga doen.’
Waarom? Voor wie? Laat mij lekker zitten en voor mezelf zorgen, zodat ik daarna weer kan knallen.
En als ik daarna niet ga knallen, ook goed, ik zit gewoon. Punt.
Dat mogen wij mensen veel meer gaan leren. Niets uitleggen, niets verdedigen, gewoon zijn wie we zijn en doen wat we willen doen.
Zonder uitleg of excuses en daar is niets egoïstisch aan.

Plan tijd in om voor jezelf te zorgen.

Zelfzorg zou een belangrijk onderdeel van je dag mogen zijn. Ja het kost tijd, maar uiteindelijk levert het ook tijd op.
Je leert het inplannen, je leert ontspannen en als je zaken ontspannen aan kunt pakken, dan gaat het gemakkelijker en hou je op den duur tijd over.
Zo heb ik elke dag een zelfzorg moment. Dat kan van alles zijn. Een fietstocht, een wandeling, een goed boek, even in de zon zitten.
Zelfzorg is niet meer dan aandacht voor jezelf en je eigen behoeften hebben. Meditatie is bijvoorbeeld een hele mooie manier. Dat hoeft niet meteen uren. Dat kan ook ‘s morgens voordat ik ga werken even tien minuten intunen bij mezelf zijn. Zo simpel als wat.
Plan het wel in, want dan wordt het onderdeel van je dagelijkse routine. En routine helpt om je planning op orde te houden.
Zelfzorg zou wat mij betreft prio 1 mogen zijn op je to do lijstjes. Want als je goed voor jezelf zorgt, begint je dag op de best mogelijke manier en kun je daarna prima voor al het andere zorgen.
Dus word wakker en start de dag eens niet met je mobiel, maar met bijvoorbeeld een meditatie of bodyscan en daarna een goed, voedzaam en gezond ontbijt. Heb je tijd om naar buiten te gaan, doe dat dan en pak daarna pas de zaken aan de moeten.
Want van zelfzorg word je echt een beter mens, en niet alleen voor jezelf.

Geen reactie's

Geef een reactie