voordelen van een fitbit

01 feb De voordelen van een Fitbit om je pols

Wat zijn voordelen van een Fitbit om je pols

De voordelen van een Fitbit zijn wat mij betreft legio.
Een Fitbit is een activity tracker, maar dan eentje die ook gewoon lekker handzaam is.
Dat is dus al één van de voordelen van een Fitbit.
Eerder had ik een polar om mijn pols, een enorme klok waarbij ik ook het idee had dat iedereen mijn hartslag kon volgen. Oók tijdens een gesprek wat misschien best spannend was. Ik had er dan niet altijd erg in dat even uit te zetten, totdat ik mensen vol interesse naar mijn horloge zag staren.
Met mijn redelijk recente aanwinst heb ik dat niet meer. Hij staat namelijk gewoon op zwart scherm en licht alleen op als ik mijn vinger op het schermpje plaats.

Een van de andere voordelen van een Fitbit is dat het er uit ziet als een normaal horloge.
Niet zo één waarvan men verwacht dat je na je afspraak meteen je sportschoenen aantrekt om weg te rennen.
Het horloge is smal en licht en ik kan hem goed verdragen om mijn pols. Andere horloges zijn vaak net te zwaar of in ieder geval qua gevoel te aanwezig.
Deze voel je niet wat ik zelf heel fijn vind, sterker nog, soms moet ik checken of ik hem wel om heb.
En, niet geheel onbelangrijk wat mij betreft, je kunt Fitbit bandjes wisselen in kleur en stijl die jij mooi vindt.
Zelf heb ik de luxe versie met een ‘gouden’ schakelbandje, waardoor het al helemaal niet meer op een activity tracker lijkt. Deze zat bij de editie die ik kocht en matcht gewoon goed bij de sieraden die ik draag.
Bij mijn versie zat ook zachtroze bandje, leuk voor de afwisseling en wat praktischer als ik echt ga sporten.
Er zijn diverse Yono smartwatchbandjes die je kunt aanschaffen voor een nog meer gepersonaliseerde Fitbit.

 

Waar zou je een Fitbit voor gebruiken?

Stappentellers zijn helemaal hot tegenwoordig, we willen allemaal bijhouden hoeveel we bewegen op een dag.
Die 10.000 stappen moeten tenslotte minimaal gehaald worden. Nu weet ik van mezelf dat ik dat best makkelijk haal, maar toch.
Een van de volgende voordelen van een Fitbit is dan ook dat hij elk uur vertelt dat je even moet gaan bewegen.
Mijn doel staat ingesteld op 250 stappen per uur. Ik weet eigenlijk niet eens of dat een standaard instelling is of dat ik dat zelf heb gedaan, maar het helpt wel tegen passiviteit.
Tijdens een scholingsdag waar je acht uur lang stil moet zitten, kan het wel eens irritant zijn. Je Fitbit maant jou tot bewegen en dat wil je ook heel graag, maar tijdens de les lukt dat nou eenmaal niet. Die frustratie moet je dan maar loslaten en daarna je beweging gewoon even inhalen. Je haalt dan wel je aantal stappen, alleen niet je aantal bewegingsuren. So be it.

Persoonlijk vind ik het belangrijk mijn slaap te monitoren. Voorheen dacht ik vaak slecht geslapen te hebben of heel kort, gebaseerd op het aantal keer dat je dacht wakker te zijn. Als je je slaap met de Fitbit meet, dan leer je dat dat soms wel heel anders in elkaar zit. Je krijgt rapportage te zien van je uren REM slaap, heel belangrijk, en je diepe slaap. Zo weet je hoe je slaap echt in elkaar zit en over het algemeen is dan beter dan je dacht.
Zo je wilt krijg je ook nog een weekrapportage via de mail met je vooruitgang te zien. Zelf ga ik daar altijd erg goed op en ben ik eager om het dan volgende week nog beter te doen.

 

Inzicht in je voedingspatroon

Als je je er echt in wil verdiepen, kun je zelfs zien wat voeding op een dag met jou slaap doet of bijvoorbeeld alcoholgebruik.
Bij mij heeft dat er voor gezorgd mijn alcohol intake aan te passen. Niet zo zeer veel minder, maar wel vroeger dan net voor het slapen gaan.
Nog een voordeel dus en dan vooral voor je gezondheid, want slaap is essentieel om gezond te blijven.

Voeding is dat ook en dan vooral gezonde voeding. De Fitbit meet je je verbruikte calorieën. Je kunt trainingen instellen zo je wilt en het herkent op een gegeven moment welke training je aan het doen bent, zelfs als je het niet instelt.
Je voeding kun je ook invoeren en daarmee het vergelijk zien tussen je verbruik en je intake. Vaak maakt dat zaken heel inzichtelijk voor mensen en kan het je dus helpen bij afvallen.
Met het voedingsschema kun je nog meer leren over je voeding, maar persoonlijk gebruik ik dat niet. Ik denk heel goed bezig te zijn, maar waarschijnlijk valt er daar voor mij ook nog heel wat te verbeteren.

 

Voordelen van een Fitbit zijn meer dan je denkt

Toen ik de Fitbit ging aanschaffen wilde ik vooral een horloge wat mijn hartslag bijhield, want dat geeft overzicht over mijn gezondheid.
Tevens wilde ik een stappenteller én het calorie verbruik.
En het moest er leuk uitzien, met geschikte smartwatchbandjes in leuke, moderne kleuren.
Het kleine, handzame apparaatje bleek echter veel meer te kunnen, zeker in combinatie met de app die erbij zit.
Veel mensen nemen ook het premium abonnement erbij, zodat je nog meer voordelen van een Fitbit kunt gebruiken.
Zo ver ben ik zelf nog niet, ik vind het al heel compleet en kan elke dag even bijhouden hoe ik er voor sta qua conditie en algehele gezondheid.

Een actitivity tracker vervangt nooit je huisarts natuurlijk, maar het geeft een redelijk goed beeld van je gestel.
Gaat je hartslag ineens heel erg omhoog zonder extra inspanning, dan kan het zomaar zijn dat je iets onder de leden hebt.
Dan is het zaak om even pas op de plaats te doen en rust te nemen. Nog een van de voordelen van een Fitbit is dat je stress kunt meten. Alleen al aan je slaapgedrag en je hartslag uiteraard, maar ook door de stressfunctie op het apparaatje.
En zelf ben ik vooral blij verrast door het gezondheidsrapport wat je in kunt zien waarbij je ook nog eens je ademhalingsfrequentie, lichaamstemperatuur ‘s nachts en je HSV kunt meten. Allemaal indicatoren over je conditie.

Kortom, ik ben blij met mijn handzame horloge met leuke Fitbit bandjes die mij alles vertelt over mijn gestel.
Zonder dat anderen het idee hebben dat het mij dat vertelt.
Dus ja, ik ben nog steeds afhankelijk van een activity tracker, zoals ik dat ook met mijn polar was. Ik zal nooit zeggen dat ik goed geslapen heb, zonder eerst op mijn Fitbit te kijken.
Vreemd? Misschien. Voor mij is het een way of life en een manier om gezond en fit te blijven.

Geen reactie's

Geef een reactie